Home / ZANIMLJIVOSTI / Jeziva misterija: Nešto ubija VELIKE BELE AJKULE i jede im samo unutrašnje organe!

Jeziva misterija: Nešto ubija VELIKE BELE AJKULE i jede im samo unutrašnje organe!

Ajkula

Nekoliko leševa preminulih velikih belih ajkula pojavilo se na morskim obalama Južne Afrike, a što je još neobičnije, iz njihovog tela je hirurški precizno uklonjena jetra, dok kod dva morska psa nedostaje i srce.

Za biologe ovi leševi su bili totalna misterija, ali nakon dužeg teoretisanja, uperili su prst u orke,odnosno kitove ubice koji napadaju delfine, pingvine, foke pa čak i druge kitove.

Mogu da plivaju brzinom od 30 km/h, a smatra se da su najinteligentnije životinje o kojima još puno toga nije otkriveno, naročito što se tiče njihove razvijene komunikacije.

Obdukciju je sproveo tim za zaštitu prirode „Dajer ajland„, koji je vodila Alison Tauner.

Otkrili su da je reč o lešu mužjaka velike bele ajkule u relativno svežem stanju raspadanja. Nedostajali su mu ne samo jetra, već i želudac i testisi, a pre smrti je obilno krvario.

Leš je dugačak 4,1 metra, a ono što je potvrdilo orke kao najverovatnije počinitelje je to što su oni „aktivno patrolirali“ na mestu zločina. Najveći pronađeni osakaćeni morski pas imao je pet metara.

„Verujemo da im orke zaista mogu biti pretnja, a očigledno je da su zbog njih brojni morski psi pobegli iz blizine, o čemu svedoče ronioci u kavezima“, objasnila je Tauner.

Iako su orke vrhunski lovci, neobično je da idu na velike bele ajkule, koji su nesporni grabljivci u tim vodama.

Postoji nekoliko teza zbog čega orke jedu samo pojedine organe morskih pasa, umesto njihovog čitavog tela.

Čini se da to nije tako neobično za orke, jer oni ponekad ubijaju kitove i jedu samo njihove jezike, a sve zbog toga jer neki organi sadrže više nutritivne energije nego drugi.

Ipak, postoji i sumnja u tu ideju jer orke moraju da potroše ogromne količine energije na ubijanje velike bele ajkule.

„U svakom slučaju, njihovo odstranjivanje tih organa koliko je misteriozno, toliko je i bez presedana“, kaže Tounerova.

(express.hr, Martina Japec Martinko)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …