Home / ZANIMLJIVOSTI / Jezivo: Mamin dnevnik bio je pun iako je godinama– MRTVA…

Jezivo: Mamin dnevnik bio je pun iako je godinama– MRTVA…

Na Reddit, u rubrici ‘NoSleep’, članovi objavljuju priče koje su više ili manje zasnovane na stvarnim događajima. Kako god, nakon ove nećete moći zaspati …

duh

Priču pod imenom ‘Majčin dnevnik’ možete pročitati i na Reddit, a mi ju donosimo u celosti i prevedenu. No, upozoravamo vas, ako je pročitate do kraja, večeras bi mogli imati problema sa spavanjem.

Pre nekoliko godina, nakon smrti moje majke, dobio sam nimalo lagan zadatak da sortiram svu njenu imovinu, sve ono što je ostavila iza sebe. Unapred sam znao da će većina toga završiti u smeću s obzirom da je moja majka zaista gomilala hrpe beskorisnih stvari.

Ona je, između ostalog, skupljala i knjige. Stare knjige. Mnoge od njih bile su zaista vredne. Prodao sam ih kako bi lakše isplatio njen sprovod. No, kako bi prošao kroz baš sve, trebala su mi skoro tri meseca. Iskreno, bilo mi je zlo od sortiranja i svih tih stvari. Među svom tom prašinom i paucima otupeo sam čak i na one zanimljive stvari koje sam nalazio.

Da budem sasvim iskren, čoveka zaista mogu iznenaditi stvari koje se mogu pronaći u gomili starih knjiga. Našao sam drevne enciklopedijske setove, kuvari sa hrpom obaveštenje pisanih olovkom na ivicama stranica, seksualne priručnike iz 19. veka. Našao sam čak i nekoliko spiskove za trgovinu koje je majka pisala za oca i čudio se zašto je sve to čuvala. No, s druge strane, dobro sam znao da je bila mentalno načeta.

Na samom dnu poslednje kutije pronašao sam knjižicu. Bila je to tipična stara knjižica koja se ni po čemu ne ističe. No, s druge strane, mama ju je godinama imala uvek uz sebe. Povremeno bi nešto zapisala u nju, no nikada nisam bio znatiželjan što zapravo piše. Ako ništa drugo, bio sam zaista iskreno dete. Mislio sam kako je to njen lični dnevnik pa nisam zavirivao u njega.

No, nje sada više nije bilo, a znatiželja u meni odjednom je počela da raste. Morao sam znati što se nalazi u knjižici. Možda ću tako saznati zašto se uvek ponašala onako kako jest ?! Ako ništa drugo, mislio sam, barem ću rešiti jednu od misterija iz detinjstva.

Kada sam otvorio knjižicu, unutra je pisalo: ‘Ovo je život …’, a praznina je bila popunjena – mojim imenom. na svakoj stranici nalazio se neki značajniji trenutak u mom životu, sve od dana kada sam rođen. Moje je rođenje bilo opisano vrlo humoristično s obzirom da sam se upiškio na doktora čim sam rođen. Bili su tu opisi moje prve reči, prvog dana kada sam kušao čvrstu hranu i slično.

Mama mi nikada nije rekla da su moje prve reči bile ‘K vragu!’. Prema zapisu u dnevniku, to se dogodilo nakon što sam ostao bez omiljene igračke. Nasmejao sam se jer se toga nisam sećao, ali sam mogao zamisliti lice svog oca kada sam opsovao.

Zapisi su se samo nizali. U vrtiću sam se brzo snašao, a čitao sam knjige namenjene nekoliko godina starijoj deci. Nisam imao osećaj da je majka bila uz mene za vreme svih tih događaja pa sam pretpostavio da su joj to ispričale učiteljice i tete.

Prvi razred nalikovao je vrtiću, ali i oni nakon njega. Zapis o petom razredu najteže se čitao. U njemu su bili detalji problema koje sam imao sa svojom učiteljicom. Ona me znala udariti, a ja sam činio sve da to sakrijem od majke. No, ona je, čini se, sve to jako dobro znala. Pitao sam se zašto to nikada nije spominjala. No, možda je tako bilo bolje.

Nakon toga stvari su se počele odvijati dosta brzo. Šesti razred imao je samo nekoliko zabeleški, baš kao i sedmi. U osmom su započeli problemi, a mama je u dnevniku opisala što me dovelo do ponavljanja te godine. Srednja škola opisana je na samo dve stranice.

I tu se stvari krenule u vrlo čudnom smeru …

Očekivao sam da ću doći do kraja dnevnika, no njega nije bilo. Opisane su bile i godine nakon srednje škole. Trenutak u kojem sam izgubio nevinost. Dan kada sam prekinuo sa prvom devojkom. Pisalo je da je ostala trudna i da sam je prisilio na abortus.

Detalji u dnevniku počeli su me plašiti. Ne samo zato jer o njima nikada nisam pričao nikome, nego i iz razloga jer majka uopšte nije bila uz mene kada su se dogodili. Kada sam otišao na studije, odselio sam u drugu državu. Izgubio sam kontakt s porodicom. Da, možda joj je to sve ispričala bivša devojka, ali to mi se nije činilo preterano verovatnim. Mel nije … Mislim da je najbolje reći da nije volela moju majku. Srele su se samo jednom i to nije završilo dobro.

Nakon zapisa o mojim godinama na fakultetu, prolistao sam sve do ove godine. Tada sam se počeo bojati. Moja je mama umrla 2010. godine, a u dnevniku su bili zapisi do 2015. godine.

Došao sam i do poslednjeg zapisa. Njegov je datum bio 10. avgusta 2015. godine. Sve stranice nakon njega bile su prazne. Od svih zapisa, ovaj me i dalje najviše proganja. taj datum nikada neću zaboraviti. Toga dana skoro me pregazio nepažljivi vozač. Nije video da se svetlo na semaforu promenilo i bio je mrak. Zbog toga nije bilo iznenađenje što je bio šokiran kada je video nekoga samo nekoliko centimetara od automobila.

Skočio sam i auto me nije udario. Još i danas mogu osetiti kako je njegov retrovizor okrznuo moj ruksak. Još uvek mogu videti njegovo prestrašeno lice.

U dnevniku je sve to opisano do najmanjeg detalja, s 1 razlikom – tog 10. avgusta ja sam ‘za dlaku’ izbegao smrt.

Zapis u dnevniku kaže da nisam.

(24sata)

Check Also

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! KADA JE HTEO DA ODRŽI GOVOR DOGODILO SE NEŠTO NEČUVENO!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli …