Home / ZANIMLJIVOSTI / Kako da popijete pivo za 13 dinara? Točilica budućnosti za kojom je Srbija poludela..

Kako da popijete pivo za 13 dinara? Točilica budućnosti za kojom je Srbija poludela..

Kiza i Gruja su napravili stvar koja vam neće točiti pivo sa 4 prsta pene

pivoFoto: Milena Đorđević

S jedne strane čovek, s druge pivo. I tako decenijama… ma vekovima. Na južnoj strani Beograda njih dvojica i velika ljubav prema pivu.

Ne ona dragstor varijanta, nego prava, istinska ljubav prema čarobnom “soku od ječma”, toliko popularnog u srpskom narodu.

Njih dvojica, Zoran i Marko (Kiza i Gruja) su radeći redovan posao kojim se bave došli na ideju da pomognu narodu koji voli da popije pivo.

Na originalan način, koji postoji u zapadnom delu Evrope, Americi, a sada i u Srbiji.

– Želeli smo da “približimo” točeno pivo svima i da ljudima obezbedimo kompletan užitak u točenom pivu – od sipanja do ispijanja. Točeno pivo je i dalje u fazi ekspanzije u Srbiji, a sve usled nedovoljne obaveštenosti ili nepoverenja u osoblje koje sipa – dopunjuju se dvojica slobodnih kreatora pivskih točilica.

Zato je anegdota koja je delom zaslužna što je ova priča uopšte osvanula kao ideja, nešto što se prepričava.

– Sedeli smo u jednom obližnjem pabu i naručili pivo. Posle nekog vremena, konobar nam donosi, dve čaše u koje može stati po pola litre predivnog piva, međutim, primećujemo da u čašama ima barem po “4 prsta pene”.

– Mi smo ga onda pitali, više retorički nego iz znatiželje: “Izvini, da ne otvaraš možda svoj pab uskoro?”, a on je odgovorio: “Hehehehehe, da.”. I otišao.

– Pogledali smo se i napravili plan kako nam se to više nikada neće desiti.

Za one koje zanima, taj dečko je otvorio svoj lokal nedugo zatim, ali ga sada i zatvara. Možda ga konobari “krate”. Karma?

Važno za sve vas koji volite točeno: Za razliku od nekih zemalja gde je udeo točenog piva na tržištu piva čak 85-95% (Češka, Engleska, Belgija…) u Srbiji je svega 10-15% u zavisnosti od opština i to je sada na dobrom putu da se promeni.

Već mesecima potražnja za samostalne točilice traje u Srbiji, a zahvaljujući Kizi i Gruji sada možete u pojedinim kafićima da popijete pivo od 13 ili 29 ili 3,5000 dinara. Jer, sami točite, koliko hoćete i kad hoćete!

Sve je u vremenu, društvu, novcu naravno, ali i spretnosti rukama kojima sami sebi točite za stolom pivo.

Gruja posebno naglašava zanimlive detalje.

– Pivo se više ispija kada ga ljudi sami toče nego kada čekaju konobara da ga donese. U većem društvu je to obično zato jer ne piju svi istim tempom i onda je nekom glupo da naruči turu dok ostali ne ispiju.

– Kada za stolom imate ovakvu točilicu, možete sipati i po pola krigle kada god ste žedni, da uvek bude ledeno hladno. Naš sistem podržava i organizaciju takmičenja između stolova kao i između lokala.

Koliko je ova priča inovativna, govori i činjenica da je velika pivska kompanija iz Srbije stala iza dvojice mladih preduzetnika koji za cilj imaju da uskoro počnu i sa montiranjem točilica budućnosti i u susednim zemljama.

– Najveća prednost je u tome što više nikada nećete dozvoliti konobaru da vas “krati” za pivo, jer se mi zalažemo za to. Naša deviza je “Na pivu me nećeš kratiti”.

– Ako ste sipali i popili 0,43 litara toliko ćete i platiti. Isto tako, ako ste sipali 0.13 l, kao i 5.36 l toliko ćete i platiti. S obzirom da pivo ide direktno iz bureta, znate da točite samo pivo. Točilice precizno mere tačan protok kroz instalaciju i nema bojazni da ćete platiti petinu pene u čaši – zaključuju dva pivska manijaka u razgovoru za Telegraf.

Nemamo šta da dodamo. Odosmo na pivo.

(S. M)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …