Home / ZANIMLJIVOSTI / Kako da popijete pivo za 13 dinara? Točilica budućnosti za kojom je Srbija poludela..

Kako da popijete pivo za 13 dinara? Točilica budućnosti za kojom je Srbija poludela..

Kiza i Gruja su napravili stvar koja vam neće točiti pivo sa 4 prsta pene

pivoFoto: Milena Đorđević

S jedne strane čovek, s druge pivo. I tako decenijama… ma vekovima. Na južnoj strani Beograda njih dvojica i velika ljubav prema pivu.

Ne ona dragstor varijanta, nego prava, istinska ljubav prema čarobnom “soku od ječma”, toliko popularnog u srpskom narodu.

Njih dvojica, Zoran i Marko (Kiza i Gruja) su radeći redovan posao kojim se bave došli na ideju da pomognu narodu koji voli da popije pivo.

Na originalan način, koji postoji u zapadnom delu Evrope, Americi, a sada i u Srbiji.

– Želeli smo da “približimo” točeno pivo svima i da ljudima obezbedimo kompletan užitak u točenom pivu – od sipanja do ispijanja. Točeno pivo je i dalje u fazi ekspanzije u Srbiji, a sve usled nedovoljne obaveštenosti ili nepoverenja u osoblje koje sipa – dopunjuju se dvojica slobodnih kreatora pivskih točilica.

Zato je anegdota koja je delom zaslužna što je ova priča uopšte osvanula kao ideja, nešto što se prepričava.

– Sedeli smo u jednom obližnjem pabu i naručili pivo. Posle nekog vremena, konobar nam donosi, dve čaše u koje može stati po pola litre predivnog piva, međutim, primećujemo da u čašama ima barem po “4 prsta pene”.

– Mi smo ga onda pitali, više retorički nego iz znatiželje: “Izvini, da ne otvaraš možda svoj pab uskoro?”, a on je odgovorio: “Hehehehehe, da.”. I otišao.

– Pogledali smo se i napravili plan kako nam se to više nikada neće desiti.

Za one koje zanima, taj dečko je otvorio svoj lokal nedugo zatim, ali ga sada i zatvara. Možda ga konobari “krate”. Karma?

Važno za sve vas koji volite točeno: Za razliku od nekih zemalja gde je udeo točenog piva na tržištu piva čak 85-95% (Češka, Engleska, Belgija…) u Srbiji je svega 10-15% u zavisnosti od opština i to je sada na dobrom putu da se promeni.

Već mesecima potražnja za samostalne točilice traje u Srbiji, a zahvaljujući Kizi i Gruji sada možete u pojedinim kafićima da popijete pivo od 13 ili 29 ili 3,5000 dinara. Jer, sami točite, koliko hoćete i kad hoćete!

Sve je u vremenu, društvu, novcu naravno, ali i spretnosti rukama kojima sami sebi točite za stolom pivo.

Gruja posebno naglašava zanimlive detalje.

– Pivo se više ispija kada ga ljudi sami toče nego kada čekaju konobara da ga donese. U većem društvu je to obično zato jer ne piju svi istim tempom i onda je nekom glupo da naruči turu dok ostali ne ispiju.

– Kada za stolom imate ovakvu točilicu, možete sipati i po pola krigle kada god ste žedni, da uvek bude ledeno hladno. Naš sistem podržava i organizaciju takmičenja između stolova kao i između lokala.

Koliko je ova priča inovativna, govori i činjenica da je velika pivska kompanija iz Srbije stala iza dvojice mladih preduzetnika koji za cilj imaju da uskoro počnu i sa montiranjem točilica budućnosti i u susednim zemljama.

– Najveća prednost je u tome što više nikada nećete dozvoliti konobaru da vas “krati” za pivo, jer se mi zalažemo za to. Naša deviza je “Na pivu me nećeš kratiti”.

– Ako ste sipali i popili 0,43 litara toliko ćete i platiti. Isto tako, ako ste sipali 0.13 l, kao i 5.36 l toliko ćete i platiti. S obzirom da pivo ide direktno iz bureta, znate da točite samo pivo. Točilice precizno mere tačan protok kroz instalaciju i nema bojazni da ćete platiti petinu pene u čaši – zaključuju dva pivska manijaka u razgovoru za Telegraf.

Nemamo šta da dodamo. Odosmo na pivo.

(S. M)

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …