Home / ZANIMLJIVOSTI / KOJA VI KUPUJETE? Evo koja je razlika između braon i belih jaja!

KOJA VI KUPUJETE? Evo koja je razlika između braon i belih jaja!

jaja

Kada je reč o kupovini jaja, obično na tržištu postoje dve vrste – sa belom i braon ljuskom. Da li njihova boja utiče na vaš izbor? Možda kupujete bela jaja jer ste odrasli na njima, ili ste negde čuli da su jaja sa tamnijom ljuskom zdravija?

Bela i braon jaja definitivno izgledaju drugačije, primetićete razliku u ceni, ali da li se razlikuju po sadržaju?

Razlika između braon i belih jaja

Kada je reč o njihovoj boji, razlika je u vrsti kokoške. Najčešće, one sa belim perjem polažu bela jaja, dok one sa crveno-braon perjem polažu braon. Možda niste čuli ranije, ali postoje vrste pilića koji polažu jaja i u plavoj boji.

Da li su braon jaja bolja od belih?

Boja jajeta nije indikator kvaliteta. Kada je u pitanju ukus i ishrana, nema razlike između belih i braon jaja. Iako su braon jaja često skuplja, ona nisu bolja za vas u odnosu na bela. Razlika u ceni je delom marketinški trik, delimično zbog toga što su ženke sa crveno-braon perjem veće od onih sa belim perjem, jer jedu više, a poljoprivrednici moraju nekako da upotpunjuju rastuću potrošnju hrane i povećaju njihovu cenu.

Da li su braon jaja mnogo čvršća?

Ako ste ikada primetili da se neka jaja teže razbijaju nego druga, to je zbog godina starosti kokoške, a ne zbog boje samog jajeta. Mlađe ženke imaju tendenciju da snesu jaja sa jačom ljuskom, dok starije kokoške snose jaja sa mekšom ljuskom. Ovo važi i za bela i braon jaja.

Dakle, koja jaja više volite, bela ili braon?

(zenskimagazin)

Check Also

NAROD PO SRBIJI- OVO ČEKA SVE NAS! VODA U JEZERU CRVENA, ČUJU SE IZ NjE ZVUCI, BUNARI PRESUŠUJU! (VIDEO)

Meštani Gornjih Nedeljica, nedeleko od području na kom australijski Rio Tinto planira izgradnju rudnika litijuma …