Home / ZANIMLJIVOSTI / Majmuni koji kijaju i ribe koje HODAJU otkriveni među 200 NOVIH vrsta na Himalajima (VIDEO)

Majmuni koji kijaju i ribe koje HODAJU otkriveni među 200 NOVIH vrsta na Himalajima (VIDEO)

riba-koja-hodaOva otkrića nam pokazuju da još mnogo toga treba da naučimo o novim vrstama na svetu. Otkrića na Himalajima su još jedan pokazatelj da moramo čuvati nežne eko sisteme jer bi neke od vrsta mogle zauvek nestati

Na istočnom delu Himalaja otkriveno je preko 200 novih životinjskih i biljnih vrsta, a među njima su neverovatni “prćasti” majmun koji kija na kiši, ribe koje hodaju i zmije koje liče na dragulje.

Među novim vrstama otkrivene su 133 nove biljke, 39 beskičmenjaka, 26 novih riba, 10 vodozemaca na području Butana, severne Indije, Nepala, severnog dela Burme i Tibeta. Nova ptica je otkrivena na ovom području, sisar i reptil, što čini zbir od čak 550 novih vrsta u poslednjih 15 godina.

Ovi predeli su bogati najraznovrsnijim vidovima života, a na tim izolovanim površinama žive unikatne vrste.

– Ova otkrića nam pokazuju da još mnogo toga treba da naučimo o novim vrstama na svetu. Otkrića na Himalajima su još jedan pokazatelj da moramo čuvati nežne eko-sisteme jer bi neke od vrsta mogle zauvek nestati – rekla je Heder Sol, saradnik Svetske fondacije za prirodu (World Wide Fund for Nature).

5004Foto: Profimedia/AFP PHOTO FFI/BANCA/PRCF

– Ovaj region (Himalaji) suočava se sa mnogim opasnostima gde su klimatske promene najopasnije. Ipak, nove vrste se razvijaju uprkos krčenjima šuma, prekomernim ispašama stoke, krivolovu, ilegalnoj trgovini divljim životinjama, rudarstvu i zagađivanju – dodala je Heder.

Jedna od najinteresantnijih vrsta otkrivenih u proteklih nekoliko godina je majmun sa zanimljivim nosem prozvan “Kijavko”. Ovog crno-belog majmuna lako je uočiti kada pada kiša. Oni obožavaju kišu koja ih nagoni na kijanje.

“Živahni plavi patuljak koji hoda” je nova vrsta ribe koja je u stanju da udiše atmosferski vazduh i može da preživi na kopnu i do četiri dana. I dok su pokreti ove ribe na kopnu više nezgrapni nego nežni, ona može da “prepešači” i do 4 milje u jednom dahu na suvom. A nova zmija sa draguljastom kožom raskošne žute, crvene i narandžaste, na prvi pogled izgleda kao pažljivo izrađen komad nakita.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs/ independent.co.uk)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …