Home / ZANIMLJIVOSTI / MEŠTANI SELA U STRAHU: Noću se pored izvora prikazuje DUH TRAGIČNO STRADALE DEVOJKE DANICE! (VIDEO)

MEŠTANI SELA U STRAHU: Noću se pored izvora prikazuje DUH TRAGIČNO STRADALE DEVOJKE DANICE! (VIDEO)

Pojavi se u beloj haljini, a ponekad zagrmi pa se začuje njen jeziv plač!
duh-devojke

Nadomak sela Mala Sočanica kod Dervente u Bosni i Hercegovini nalazi se vrelo Babića izvor o kome je narodna mašta isplela brojne priče.

Meštani veruju da tu i danas živi duh mlade i lepe devojke, koja se noću pored izvora ukazuje u beloj haljini, a neki kažu kako se „uz grmljavinu i nevreme može čuti i plač ove devojke“. S proleća jezero poprimi svetlozelenu boju koja je baš zbog toga dobila još jedno ime – „Devojačko oko“. Za vreme obilnih kiša izvor prerasta u veliko jezero, koje je, po narodnom predanju, nekada bilo toliko duboko da mu se nije moglo izmeriti dno.

Jezero se povuklo, a ostale su čudesno zanimljive priče koje se i danas prepričavaju. Jedna od legendi kaže da se u jezeru utopila lepa i mlada devojka zajedno sa volovima i volovskom zapregom. Meštanin Slavko Erić prepričao je za „Aura.ba“ šta je čuo od svog dede. – Deda mi je pričao da se devojka zvala Danica i da je sa ocem radila u polju. Bilo je to u proleće, kada se oralo. Otac je nakratko ostavio kćerku da pričuva volove kako bi se odmorili na njivi i otišao do kuće. Bila je velika žega i sunce je pripeklo, a volovi ožedneli, pa su naglo krenuli prema izvoru tegleći za sobom drljaču.

Klinovi su zakačili devojačku haljinu i dovukli je do mističnog izvora. Dok su volovi gasili žeđ, desilo se čudo neviđeno. Propali su u vodu zajedno sa devojkom. Jadni otac je trčao da zaustavi volove, ali je stigao kasno. Kad je došao do izvora ništa nije pronašao. Nestali su, kao da ih je nešto progutalo – ispričao je Slavko. Postoji i druga verzija ove narodne predaje koja se i danas prepričava u Maloj Sočanici i zaseocima Crnča, Erići i Babići.

– Neki kažu da je je mlada i lepa Danica bila zaljubljena u jednog momka iz Babića, a otac joj nije dozvolio da ašikuje s njim, pa su se krišom sastajali. Jednom, dok je čuvala volove povede ih na rečicu Gvozdenac da napoji i sastane sa momkom. Volovi se otrgnu i pojure na izvor. Kako su počeli da piju vodu, tako i propadnu, a sirota devojka uhvati konopac da ih vrati i tako, uz jezivi jauk, propadne u izvor, a momak iz šume počne da zapomaže i od straha pobegne kući. Po tome je vele vrelo dobilo ime Babića izvor – dodao je Slavko.

Pogledajte video:

(Mediji)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …