Home / ZANIMLJIVOSTI / MOĆNA ZAKLETVA KINESKE MAFIJE: 36 stihova koje trijade recituju ispod svoda mačeva dok pale tamjan (FOTO)

MOĆNA ZAKLETVA KINESKE MAFIJE: 36 stihova koje trijade recituju ispod svoda mačeva dok pale tamjan (FOTO)

Na oltaru boga Guana Jua pali se tamjan i kolje žrtvena životinja. Njena krv se meša sa vinom koje će novi član popiti. Dok prolazi ispod svoda mačeva koji simboliše kapije Hunga, kandidat sa papira – koji će desnom rukom spaliti na oltaru dok levom pokazuje tri ispružena prsta – čita najšokantnije zakletve koje ste u životu čuli

mafijaFoto: hetq.am, Wikipedia/public domain

Kineska mafija, čuvene trijade, slično italijanskim, ruskim i albanskim kriminalnim sindikatima, podvrgava sve svoje pripadnike obredu inicijacije, ali bitno drugačijem od svih ostalih.

Obično se ceremonija odigrava na oltaru posvećenom Guanu Juu, generalu iz 3. veka nove ere koji je u međuvremenu deifikovan, odnosno uzdignut na nivo boga (kao što mi u hrišćanstvu imamo običaj da ljude uzdižemo na svece), uz paljenje tamjana i žrtvovanje životinja, najčešće kokoške, svinje ili koze.

Nakon što onaj koji prolazi kroz obred popije mešavinu vina i krvi životinje koju je zaklao, ili svoje sopstvene, prolazi kroz svod mačeva dok recituje trijadsku zakletvu.

Papir sa koga čita stihove se nakon što ih izdeklamuje spaljuje na oltaru čime se potvrđuje da se novi član zavetovao bogovima da će ispuniti svoju dužnost i obavezu. Dok papir baca u vatru podiže tri prsta leve ruke koji simboliše obavezivanje.

Foto: sxc.huFoto: sxc.huFoto: sxc.hu

Zakletva ostavlja bez daha, najblaže rečeno. Bilo bi zapravo pravilnije reći zakletve, jer ne samo da je u pitanju više odvojenih zakletvi već ih trijade i formalno zovu “36 zakletvi”. Drugim rečima, pripadnik trijada bi rekao: “Taj-i-taj sutra polaže 36 zakletvi”.

Inače, u tekstu ispod ćete pronaći pojam “Hung”; ta reč na kineskom znači i “crveno” i “hrabro”, a ovde se odnosi na drevno “Društvo Hung” koje je poslužilo kao model na osnovu koga su izgrađena sva potonja kineska tajna udruženja pa tako i savremene trijade, koje su sačuvale i mnoge njegove obrede.

Tokom 1760-ih godina, došlo je do osnivanja bratstva pod nazivom “Društvo Neba i Zemlje” koje je imalo za cilj rušenje mandžurske dinastije Ćing i obnovu hanske dinastije Ming; njegov uticaj se brzo proširio po Kini i u okviru njega se razvilo više grupa od kojih je jedna bila “Društvo tri harmonije”.

Ovo društvo je za svoj amblem izabralo trougao, zajedno sa dekorativnim slikama mačeva i portretima Guana Jua. Od te simbolike trojstva nastao je britanski naziv za sve kineske tajne kriminalne organizacije: trijade.

Uglavnom, ovo je puni tekst “36 zakletvi”:

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

“Nakon što prođem kroz kapije Hunga moram tretirati roditelje i rođake svoje zaklete braće kao svoj sopstveni rod. Ubiće me pet munja ako ne održim ovu zakletvu.

Pomagaću svojoj zakletoj braći da pokopaju svoje roditelje i braću time što ću im ponuditi novčanu i fizičku pomoć. Ubiće me pet munja ako se budem pretvarao da ne znam za njihove nevolje.

Kada braća iz Hunga dođu u posetu mojoj kući, obezbediću im hranu i smeštaj. Ubiće me mirijada noževa ako ih budem tretirao kao strance.

Uvek ću priznati svoju braću iz Hunga ako mi se predstave. Ako ih budem ignorisao ubiće me mirijada mačeva.

Neću odavati tajne porodice Hung, čak ni svojim roditeljima, braći ili ženi. Nikada neću odavati tajne za novac. Ubiće me mirijada mačeva ako to uradim.

Nikada neću izdati svoju zakletu braću. Ako nesporazumom izazovem hapšenje nekog od moje braće moram ga odmah osloboditi. Ako prekršim ovu zakletvu ubiće me pet munja.

Ponudiću novčanu pomoć svojoj zakletoj braći koji su u nevoljama kako bi mogli da plate svoj prolazak, itd. Ako prekršim ovu zakletvu ubiće me pet munja.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP

Ne smem nikada naneti štetu ili doneti neprilike svojoj zakletoj braći ili Gospodaru tamjana. Ako to uradim ubiće me mirijada mačeva.

Ne smem nikada počiniti nedolični napad na žene, sestre ili ćerke svoje zaklete braće. Ubiće me pet munja ako prekršim ovu zakletvu.

Nikada neću proneveriti novac ili imovinu svoje zaklete braće. Ako prekršim ovu zakletvu ubiće me mirijada mačeva.

Dobro ću se starati o ženama i deci svoje zaklete braće koji su mi dodeljeni na čuvanje. Ako ne budem tako činio, ubiće me pet munja.

Ako sam predočio lažne podatke o sebi ne bi li ušao u porodicu Hung ubiće me pet munja.

Ako promenim mišljenje i istupim iz članstva u porodici Hung, ubiće me mirijada mačeva.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP

Ako opljačkam zakletog brata ili pomognem nekome sa strane da to uradi, ubiće me pet munja.

Ako iskoristim zakletog brata ili ga primoran da pristane na nepravedan poslovni dogovor, ubiće me mirijada mačeva.

Ako novac ili imovinu svog zakletog brata svesno iskoristim za sopstvene potrebe, ubiće me pet munja.

Ako tokom pljačke čineći grešku uzmem novac ili imovinu svog zakletog brata, moram mu ih vratiti. Ako to ne uradim ubiće me pet munja.

Ako budem uhapšen nakon zločina moram prihvatiti kaznu i ne smem pokušavati da prebacim krivicu na svoju zakletu braću. Ako to budem radio ubiće me pet munja.

Foto: Foter/Flickr/InSapphoWeTrusFoto: Foter/Flickr/InSapphoWeTrus

Ako bilo koji od moje zaklete braće bude ubijen, ili uhapšen, ili ako ode u neko drugo mesto, pomagaću njihovim ženama i deci kojima je pomoć potrebna. Ako se budem pretvarao da ne znam ništa o njihovim nevoljama, ubiće me pet munja.

Kada bilo koji od moje zaklete braće bude napadnut ili okrivljen od strane drugih, moram istupiti i pomoći mu ako je u pravu ili mu savetovati da odustane ako je u krivu. Ako bude uzastopce vređan od drugih obavestiću našu ostalu braću i organizovati mu pomoć, i fizičku i novčanu. Ako ne održim ovu zakletvu ubiće me pet munja.

Ako saznam da vlasti traže nekoga od moje zaklete braće koji je iz druge pokrajine ili iz inostranstva, momentalno ću ga obavestiti kako bi mogao da organizuje svoje bekstvo. Ako pogazim ovu zakletvu ubiće me pet munja.

Ne smem raditi u dosluhu sa ljudima sa strane ne bi li prevario svog zakletog brata na kocki. Ako to uradim, ubiće me mirijada mačeva.

Neću izazivati razdor među svojom zakletom braćom šireći laži o njima. Ako to uradim, ubiće me mirijada mačeva.

Neću bez ovlašćenja sebe imenovati za Gospodara tamjana. Tri godine nakon što prođu kroz kapije Hunga odani i verni mogu biti uzdignuti od strane Gospodara tamjana uz podršku njegove zaklete braće. Ubiće me pet munja ako sam sebe bez ovlašćenja uzdignem.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP

Ako su moja rođena braća umešana u raspravu ili tužbu sa mojom zakletom braćom ne smem pomagati ni jednoj strani protiv druge, ali moram pokušati da stvari izgladim na prijateljski način. Ako prekršim ovu zakletvu ubiće me pet munja.

Nakon što prođem kroz kapije Hunga moram zaboraviti sve prethodne kivnosti koje sam imao protiv moje zaklete braće. Ako ne, ubiće me pet munja.

Ne smem prestupiti na teritoriju koju drže moja zakleta braća. Ubiće me pet munja ako se budem pravio da ne znam prava moje braće u tim stvarima.

Ne smem žudeti niti tražiti bilo kakvu imovinu ili novac zarađen od strane moje zaklete braće. Ako budem imao takve ideje, biću ubijen.

Ne smem odati bilo koju adresu na kojoj moja zakleta braća drže svoje bogatstvo niti učestvovati u zaveri kojom bi pogrešno iskoristio takvo znanje. Ako to uradim ubiće me mirijada mačeva.

Ne smem pomagati ljudima sa strane ako je to protivno interesima moje zaklete braće. Ako ne održim ovu zakletvu ubiće me mirijada mačeva.

Foto: AP/TanjugFoto: AP/Tanjug

Ne smem iskorišćavati bratstvo Hunga kako bi vršio represiju ili preduzimao nasilne ili nerazumne akcije protiv drugih ljudi. Moram biti zadovoljan i iskren. Ako prekršim ovu zakletvu, ubiće me pet munja.

Ubiće me pet munja ako se budem nedolično ponašao prema maloj deci iz porodica svoje zaklete braće.

Ako je bilo koji od moje zaklete braće počinio neki krupan zločin ne smem ga prijaviti vlastima kako bih dobio nagradu. Ubiće me pet munja ako prekršim ovu zakletvu.

Ne smem uzeti sebi žene i konkubine svoje zaklete braće niti sa njima počiniti preljubu. Ako to uradim ubiće me mirijada mačeva.

Nikada ne smem otkriti tajne Hunga ili znakove kada pričam sa ljudima sa strane. Ako to uradim ubiće me mirijada mačeva.

Nakon prolaska kroz kapije Hunga biću odan i veran i radiću na rušenju Ćinga i obnovu Minga koordinisanjem svojih napora sa naporima svog zakletog bratstva čak i ako oni i ja nismo istog zanimanja. Naš zajednički cilj je da osvetimo svojih Pet predaka.”

(K. H.)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …