Home / ZANIMLJIVOSTI / Moskovski metro zovu „podzemnom palatom“: Važi za jedan od najlepših na svetu, ali krije i jednu tajnu.. (VIDEO)

Moskovski metro zovu „podzemnom palatom“: Važi za jedan od najlepših na svetu, ali krije i jednu tajnu.. (VIDEO)

Moskovski metro jedan je od najlepših zahvaljujući ornamentima, mozaicima, mramoru i detaljno ukrašenim kolonadama zbog čega se često naziva i „Podzemnom palatom“. Taj je železnički „muzej“ burne ruske prošlosti raskošno osmišljen u čast Staljinu i partiji.

Staljin je za izgradnju Metroa 1 odabrao najbolje arhitekte i umetnike. Njihov zajednički rad rezultirao je spojem klasicizma, baroka i realizma kojima se odala počast najznačajnijim ličnostima, revoluciji, uspesima u sportu… Podzemni div ne prestaje da raste.

Sa 12 linija, 214 stanica i 364 kilometara metro ne planira da stane. Do 2020. godine bi se trebao dobiti još 76 stanica.

Duboko ispod zemlje navodno postoji i Metro 2. Javna tajna o podzemnoj moskovskoj železnici sagrađenoj u doba početka hladnog rata i dalje izaziva kontroverze.

Savezna služba bezbednosti Ruske Federacije nije niti potvrdila niti opovrgnula postojanje železnice Metro 2 koja se navodno nalazi na dubini od 50 do čak 200 metara ispod zemlje, označena KGB-ovim kodnim imenom D-6.

Navodno povezuje Kremlj sa sedištem Savezne službe bezbednosti Ruske Federacije, kao i  aerodromom Vnukovo i podzemnim gradom Ramenki. Krakovi linija dopiru daleko izvan Moskve spajajući lokacije od nacionalne važnosti. Neki smatraju da vode do tunela koji prekrivaju veliki deo Rusije.

Tokom izgradnje se nisu postavljala pitanja koja bi mogla nekoga da koštaju glave, ali danas se povremeno javljaju svedoci koji javno govore kako su učestvovali u izgradnji ovog kompleksa. Međutim, konkretnih dokaza o postojanju Metroa 2 još uvek nema.

Pogledajte video:

 

Check Also

IZGOVORITE OVE REČI I DOBIĆETE MUDROST I SNAGU DA IZ TEŠKOĆA IZAĐETE KAO POBEDNICI!

Religija mora početi sa pražnjenjem i čišćenjem srca. Duša koja se obraća Bogu u svakodnevnoj …