MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Tokom letnjih meseci, jednu stvar NIKAKO NE ZABORAVITE da uradite KADA UĐETE U AUTO

brzina

Sitnica koja može da promeni sudbinu vas i vaših saputnika! Nepisano je pravilo da većina ljudi pre nego što sedne za volan ode u WC, proveri da li su poneli novčanik i ključeve, kao i da li imaju dovoljno benzina.

Ako se i vi tako ponašate, to znači da propuštate krucijalnu sitnicu koja vam čak može i spasiti život dok ste u saobraćaju.

Naime, američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola.

Zato je vrlo važno, pogotovo kad je toplo vreme, popiti dovoljnu količinu vode pre nego što sednete za volan.

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti zavisno od toga koliko vode su pre vožnje popili.

Prvi dan ispitanici su na svakih sat vremena popili čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan svakih sat vremena popili su samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, dakle – više nego dvostruko.

Greške koje su činili bile su, između ostalog, vrludanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično.

Pitate se kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Istina je da ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kad je organizam dehidriran.

Tako da, pre nego što sednete za volan obavezno popijte čašu vode.

(Izvor: Bktvnews.com/Zadovoljna.hr)

  • Duki st.

    Kroz ceo život pijem vodu ili šta već kada sam žedan. Skroz su mi nejasne te
    nebuloze o dehidraciji. Nošenje nekih flašica po gradu mi je tek smešno. Hajde da su te flašice neki modni trend pa nek ‘ide život. Kao da su krenuli u saharsku ekspediciju ? Takve osobe jednostavno imaju zdravstveni problem. Neprepoznavanje žedji.
    Ali to je iz druge priče. Doktori medicine valjda znaju …