Home / ZANIMLJIVOSTI / NAĐITE IZLAZ IZ ZAMRŠENE SITUACIJE: Ajnštajnov tajni recept za rešavanje problema..

NAĐITE IZLAZ IZ ZAMRŠENE SITUACIJE: Ajnštajnov tajni recept za rešavanje problema..

„Ako bih imao jedan sat da rešim problem, proveo bih 55 minuta razmišljajući o problemu i 5 minuta razmišljajući o rešenju“, govorio je Ajnštajn.
ajnstajnŽivot svakog odraslog čoveka ispunjen je preprekama koje bi trebalo da služe da nam ojačaju volju, odlučnost i analitičko mišljenje. Svaka nevolja uči nas nečemu. Zato bi trebalo pre nego što krenemo da rešavamo problem, da se vratimo korak nazad i pogledamo širu sliku.

Razumevanje poteškoća i izazova je ključno rešenje. Na kraju krajeva, to je bio Ajnštajnov moto!

Sajt Litemind nudi neke savete da nađete izlaz iz zamršene situacije.

Redefinišite problem

Kada je vrhunski menadžer Tojote (Toyota) tražio od svojih podređenih da nađu načine da povećaju produktivnost na poslu, zauzvrat je dobio samo tišinu. Onda je promenio definiciju zadatka, i zvučalo je više ovako:

„Nađite načine da vaš način bude manje naporan.“ Usledila je poplava zanimljivih predloga. Ovo dokazuje da izbor pravih reči uvek igra važnu ulogu u rešavanju problema. Kada ste suočeni sa teškim zadatkom, budite sigurni da ste ga dobro formulisali.

Zauzmite „ptičju“ perspektivu

Svaka poteškoća predstavlja mali deo nečeg većeg. Kao što možemo da pristupimo problemu sa različitih strana, tako možemo da ih delimo i po „težini“. Ako osećate da se davite u detaljima, gubite vidik sa glavnog problema, probajte da se izdignete, i zauzmete položaj sa kog najbolje vidite zadatak.

Razmišljajte o načinima na koje bi situacija mogla da se razvija
Pre nego što pristupite rešavanju problema, uverite se da ste razmislili o mogućnostima – na koje sve načine bi situacija mogla da se razvija. Pokušajte da predvidite različite ishode svojih akcija što dalje stvara odlične šanse za pronalaženje novih i sveobuhvatnih rešenja.

Koristite maksimalno efektivan jezik

– Stvorite pozitivne motivacije.
Afirmativne rečenice imaju veću motivacionu moć i pomažu vizualizaciju za pronalaženje rešenja. Postoji stvarna razlika između primera kada neko kaže „Ja ću ostaviti pušenje“ i „Ja ću produžiti svoj život“.

– Formulišite problem kao pitanje.
Ljudski mozak je sklon zagonetkama. Kada je „zagolican“ interesantnim pitanjem, naš mozak je u stalnoj potrazi za odgovorom čak i kada nismo svesni toga.

– Neka problem deluje fascinatno
Probajte da se oraspoložite kada formulišete problem. Uverite se da je zadatak zvuči primamljivo.

To se može videti i na primeru – Jedno je reći: „Napraviću svoj blog,“ a sasvim nešto drugo „Inspirisati čitaoce da žive srećan (zdrav) život.“

(Bizlife.rs)

 

Check Also

SVE SE MENjA OD 22. OKTOBRA! NAREDNIH DANA U SRBIJI ĆE BITI PRAVA JESEN- A ONDA POTPUNI PREOKRET!

Danas će u Srbiji biti promenljivo oblačno i malo hladnije, mestimično sa kratkotrajnom kišom, ponegde …