Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJSKUPLJI SIR NA SVETU JE SRPSKI: Pravi se od magarećeg mleka i košta 1.000 evra!

NAJSKUPLJI SIR NA SVETU JE SRPSKI: Pravi se od magarećeg mleka i košta 1.000 evra!

501
Na listi 100 najskupljih jela na svetu, koju pravi Finances online, našao se magareći sir iz Srbije, po ceni od 1.000 evra.

Za sve one koji imaju dublji džep, predstavljamo spisak delikatesa za koje se izdvajaju basnoslovne sume novca:

Na aukciji, po neverovatnoj ceni od 50.000 dolara, prodato je 12 voćki prvog roda manga u Brizbejnu, odnosno za 4.200 dolara po komadu.

Na ovoj listi našla se i kajgana od jastoga, teška pola kilograma, i uz to prekrivena kavijarom. Prodaje se u poznatom njujorškom restoranu Norma’s, po ceni od 1.000 dolara.

Iz malog mesta Zasavica u našoj zemlji, treće mesto zauzeo je sir od magarećeg mleka. Za kilogram ovog sira koji je omiljena poslastica brojnih imućnih ljudi, morate izdvojiti 1.000 eura, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka.

Takozvana Pastirska Vekna iz Hobs Haus pekare košta 35 dolara po komadu. Ova pekara nalazi se u Kotsvoldu, a svoju visoku cenu duguje specifičnoj tajnoj i tradicionalnoj recepturi za pravljenje savršenog kiselog testa, prenosi portal Luxlife.

Almas, veoma retka vrsta kavijara, prodaje se po ceni od 25.000 dolara, a služi se u 24-karatnoj zlatnoj limenci, što definitivno doprinosi ovoj visokoj cifri. Ukoliko je to za vas previše, postoji i manja limenka, koja će vas koštati 1.250 dolara, a možete je nabaviti u Kaviar Haus & Prunier u Londonu.

Vagyi rebarca su prava poslastica za sve imućne gurmane. Ona se dobijaju od specijalno uzgojenih krava iz Japana, koje zarad boljeg kvaliteta mesa dobijaju i masažu. Na taj način, raspored masnog tkiva i krtog mesa kasnije podseća na šare koje viđamo na mermeru.

Ukoliko ste ogladneli, ova rebarca možete isprobati po ceni od 2.800 dolara u Kraftstek restoranu u Njujorku.

Ukoliko ste ljubitelj izvrsnih supa, preporučujemo vam da probate Anki Fu supu iz Tiato restorana koji se nalazi u Santa Moniki. Za jednu porciju ove supe potrebno je da izdvojite 5.000 dolara.

Ona se pravi od specifične vrste junetine, belih tartufa, foa gra supe, testenine sa mesom retkog plavog jasnota i ručno branih klica pasulja.

Za sve one koji uživaju u preukusnim sendvičima, kafe Tangberis u Šeltenhemu ima savršenu ponudu.

Po ceni od 235 dolara, dobićete Bacon Bling sendvič, u kome se nalazi specijalna vrsta slanine, crni tartufi i njihovo ulje, zlatni listići i prah, i koji prstohvat šafrana.

Za sladokusce, tu je najskuplji komad svadbene torte. Vojvoda i Vojvotkinja od Vindzora venčali su se 1937.godine, i baš to parče torte sa njihove svadbe, prodato j po ceni od 29.900 dolara.

Pravim gurmanima nije potrebno objašnjenje da je šafran najskuplji začin na svetu, koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana.

Pola kilograma ovog začina traži 75.000 cvetova, pa onda cena od 2.000 dolara i nije toliko čudna.

(Telegraf)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …