Home / ZANIMLJIVOSTI / NAUČNICI DOKAZALI: Molitva ima NEVEROVATNO dejstvo na LJUDSKI organizam, pokazuju SNIMCI mozga (VIDEO)

NAUČNICI DOKAZALI: Molitva ima NEVEROVATNO dejstvo na LJUDSKI organizam, pokazuju SNIMCI mozga (VIDEO)

molitva-svestenik-more-zalazak-sunca-camac-monah
Doktor Endrju Njuberg, iz bolnice Tomas Džeferson u Filadelfiji, već 20 godina proučava efekat molitve na mozak svojih pacijenata i kaže da molitva nije lek za rak, ali da može da bude veoma korisno pomagalo nauci pri lečenju obolelih od ove opake bolesti.

– Sa desne strane sa nalazi mozak osobe koja miruje i on je znatno crvenije boje u odnosu na mozak osobe koja se moli – objasnio je doktor Njuberg, pokazujući snimke na svom mobilnom telefonu.

Ove promene, tvrdi Njuberg, su sigurni znaci da molitva ima neke isceliteljske moći.

-Sa naučne strane mi pratimo ove promene u vidu različitih moždanih aktovnosti, kao i promene hemijskih jedinjena koje se nalaze u mozgu – objašnjava Njuberg.

On je naglasio da je mozak najbitniji organ u ljudskom telu jer kontroliše, disanje, rad srca, krvni pritisak, pa se na ovaj način efekti molitve mogu preneti na celo telo, a kao krajni rezulta mogu da imaju lekoviti efekat.

Međutim, skeptici tvrde da te promene nemaju nikakvo lekoviti dejstvo, a i da ima, da ne postoji dokaz da su efekti molitve.

– Vaš mozak reaguje i kad jedete čokoladu, srećniji ste – skeptičan je doktor Ričard Sloan.

On je takođe objasnio da mnoge stvari mogu da utiču na mozak i da ne vidi ništa specijalno u molitvi. Sloan je objasnio da religija pruža utehu pacijentima u stresnim situacijama i upozorio da se ne treba oslanjati na veru kao neki “svemogući kosmički lek“.

S druge strane, Njuberg smatra da religija i medicina treba da sarađuju.

– Mi smo svesni da religija nije lek za rak i da neće izlečiti pocijenta od bolesnog srca, ali možemo da savetujemo vernicima da se mole kako bi se osećali bolje – izjavio je Njuberg.

Pogledajte video:


(Webtribune.rs)

Check Also

SRĐAN ĐOKOVIĆ BIO NA IVICI SMRTI: „UMRO BIH DA NIJE BILO NJEGA!“

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta – Novaka Đokovića, otkrio je u jednom intervju kako mu …