Home / ZANIMLJIVOSTI / NAUČNICI NE ZNAJU ŠTA SE DEŠAVA: Radioaktivni oblak kruži nad evropom! Stižu optužbe na račun Rusije!

NAUČNICI NE ZNAJU ŠTA SE DEŠAVA: Radioaktivni oblak kruži nad evropom! Stižu optužbe na račun Rusije!

 (Foto: bashny.net)
(Foto: bashny.net)
Širom Evrope u januaru ove godine zabeležena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici sve vreme bezuspešno pokušavaju da otkriju njen izvor.

Neki Zapadni izvori već su počeli da iskazuju „sumnju“ da je za sve krivo nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi pak da je za opasno zračenje odgovorna farmaceutska industrija, prenisi hrvatski portal Jutarnji.

Francuski nuklearni institut IRSN izvestio je da su u tragovima detektovali radioaktivni jod-131 u atmosferi iznad severne Norveške, Finske, Poljske, Nemačke, Češke, Francuske i Španije.

Nivo mu je danas u granicama normale, ali stručnjaci su zabrinuti jer ne znaju šta je bio uzrok povećanju.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava da trenutno nema opasnosti za čovečanstvo.

Kako navodi hrvatski portal, već neko vreme se šuška da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja.

Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici sa dva univerziteta u Kaliforniji 1938. godine, a kasnije su ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih sproveli Rusi i Amerikanci.

Iste opasne čestice pretile su i posle nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. godine, te posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu 2011. godine.

Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za lečenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlezdom.

– S obzirom da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, a drugih radioaktivnih sastojaka nije bilo, verujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lekove.

Ipak, teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne fabrike zbog prebrzog menjanja smera vetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu – rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

S njom se slaže i Britansko društvo za zaštitu od radiologije SRP.

Zbog radioaktivnog oblaka iznad Evrope uzbunu su podignule i Sjedinjene Američke Države pa su 17. febrauara na stari kontinent poslale specijalnu letelicu koja bi trebala da detektuje opasne čestice.

Isti avion nedavno je učestvovao u ekspediciji iznad korejskog poluostrva nakon nagađanja da je Severna Koreja izvela nuklearna testiranja.

(Jutarnji.hr, Pravda)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …