Home / ZANIMLJIVOSTI / Naučnici ZAPREPAŠĆENI: 1.000 kilometara ispod površine Zemlje otkriveno OGROMNO vodeno prostranstvo!

Naučnici ZAPREPAŠĆENI: 1.000 kilometara ispod površine Zemlje otkriveno OGROMNO vodeno prostranstvo!

planeta- zemlja- sunce

Voda prekriva oko 70 odsto Zemljine površine, ali i u unutrašnjosti naše planete krije se ogromna količina vode.

Dve nove studije ukazuju na to da se na dubini od oko 1.000 kilometara nalaze ogromne količine vode. Bez nje bi prestala geodinamička aktivnost, pod čijim uticajem nastaju vulkani, neophodni za stvaranje tla i održavanje života na Zemlji.

U prvom istraživanju, naučnici Državnog univerziteta Floride i Univerziteta u Edinburgu, predvođeni dr Majnakom Mukhirdžijem, ustanovili su da voda postoji na većim dubinama unutrašnjosti Zemlje nego što se do sada mislilo i da se ona nalazi u mineralu brucitu.

Stabilnost minerala koji prenose vodu, kao što je brucit, ograničena je i oni se raspadaju duboko u Zemlji. Dok se raspadaju, oslobađaju vodu, koja se putem vulkanske aktivnosti ponovo vraća na površinu. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da brucit može da preživi faze visokog pritiska i prenese vodu do veće dubine, a da se pri tom ne raspadne.

Iako se ne zna koliko vode tačno ima, naučnici pretpostavljaju da je reč o količini koja čini 1,5 odsto težine planete – što znači da odgovara količini svih okeana na svetu zajedno.

Autori paralelne studije, naučnici Severzopadnog univerziteta u Ilinoisu, tvrde da se ta voda nalazi mnogo dublje nego bilo koja druga, na trećini puta od ivice do jezgra.

Oni su našli dijamant, koji je pre 90 miliona izbacio vulkan nedaleko od reke Sao Luis u Žuini (Brazil). Dijamant je sadržao minerale, koji su “zarobljeni” tokom formiranja dijamanta. Kada su ga pogledali pod mikroskopom, videli su dokaze o prisustvu hidroksilnih jona – koji obično potiču iz vode. Karakteristike i nepravilnosti kamena navode na zaključak da je nastao u donjem omotaču Zemlje.

Stiv Džejkobsen, rukovodilac istraživanja izjavio je:

– Ovo je ‘najdublji’ dokaz o kruženju vode na Zemlji. Važna poruka je da je ciklus kruženja vode na Zemlji mnogo veći nego što smo pretpostavljali, i da seže do dubokih slojeva omotača.

Voda igra ključnu ulogu u održavanuju geološke aktivnosti ispod Zemljine površine.

– Voda u unutrašnjosti zemlje je važna zato što doprinosi konvekciji omotača, procesu u kome se čvrste stene tokom geoloških razdoblja pomeraju iz vrelijih u hladnija područja.

Kada ne bi bilo vode u unutrašnjosti Zemlje konvekcija omotača bi bila neefikasna i na kraju bi prestala. Vulkani igraju važnu ulogu u stvaranju Zemljine kore na kojoj živimo.

Prema tome, ako vulkanska aktivnost prestane, prestaće i formiranje kore – kaže Dr Mukhirdži za “Dejli mejl”.

(Blic.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …