Home / IZA KULISA / TAJNI NADZOR ČOVEČANSTVA: „PET OČIJU“ NADGLEDA KOMPLETNU KOMUNIKACIJU NA PLANETI (VIDEO)

TAJNI NADZOR ČOVEČANSTVA: „PET OČIJU“ NADGLEDA KOMPLETNU KOMUNIKACIJU NA PLANETI (VIDEO)

Sistem ECHELON je tajno ime za sistem nadziranja, prikupljanja podataka na mrežama kao i njihove analize, a kojim upravljaju SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, poznatije kao „Pet očiju“.
oko- nwo- spijunaza

Sistem je napravljen kasnih šezdesetih godina prošlog veka kako bi nadzirao komunikaciju SSSR-a sa istočnoblokovskim saveznicima tokom Hladnog rata. Formalno je postavljen in 1971. godine.Krajem dvadesetog veka, sistem je prerastao svoju prvobitnu namenu i postao je globalni sistem za presretanje privatne i komercijalne komunikacije.

Inače, sistem ima i mnoga druga imena koja koriste tajne službe a britanski Gardijan je svojevremeno sumirao i analizirao dešavanja oko ovog špijunskog projekta.

Godine 1972. bivši analitičar NSA Peri Felvok pod pseudonimom Vinslou Pek, prvi je upozorio ECHELON otkrivajući globalnu mrežu za prisluškivanje i njegova iskustva radeći tamo.

Iako ne postoje precizne informacije, pretpostavlja se da je sistem u stanju da obradi pet milijardi razgovora svaki dan, u šta su uključeni ne samo telefonski već i komunikacija internetom, mejlom, faksovima…

Neki izveštaji govore da sistemom upravlja američka NSA i da oni određuju ko će biti praćen, pa se tako čak desilo da je svojevremeno francuska vlada optužila SAD da zloupotrebljava sistem kako bi obezbedila prednost svojim kompanijama nad konkurencijom.

Džejms Vulsi, bivši šef CIA, indirektno je to i priznao ali je obrazložio da su „oni neutralisali efekte francuskog podmićivanja“ po svetu, iako je industrijska špijunaža krivično delo. Sistem je napravljen tako da ima mrežu velikih radio-antenskih stanica koje su locirane u SAD, Italiji, Engleskoj, Turskoj, Novom Zelandu, Kanadi i Australiji.

Kada prikupi sirove informacije, sistem navodno, traži ključne reči ili adrese kako bi smanjio broj informacija koje idu na dalju obradu.

Nakon toga, sve se prosleđuje u centralu Menvit Hil u Velikoj Britaniji, a nakon drugog klasifikovanja u bazu NSA u Merliendu.

Postoji podatak da sistem ima oko 2.500 stanica koje pokrivaju celokupnu komunikaciju na planeti, a u sistemu je i veliki broj satelita.

Inače, Amerikanci i NSA tvrde da je osnovna uloga ECHELON-a zaštita nacionalne bezbednosti, ali se spekuliše da se sistem koristi i za industrijsku špijunažu a navodno postoji mreža međunarodnih kompanija koje te informacije kupuju.

(Kurir.rs/Wikipedia/Darkgovernment)

Check Also

SVE TAJNE PUTINOVIH TELOHRANITELJA: PIJU POSEBNE LEKOVE, PREPOZNAJU SE PO RUKAMA A SVI DOBIJU OTKAZ IZ ISTOG RAZLOGA! (VIDEO)

NEKOLIKO meseci pre nego što Vladimir Putin napusti svoje rezidencije da bi se pojavio u …