Home / ZANIMLJIVOSTI / NEĆETE VEROVATI: Jeste li znali da sirće može sve ovo?

NEĆETE VEROVATI: Jeste li znali da sirće može sve ovo?

Sirće je poznat kao odlično sredstvo za održavanje čistoće u kući, ali ima još neke super namene

regeneriše kosu

Ako ste ostali bez regeneratora za kosu, spas u zadnji čas može biti upravo jabukovo sirće. U čaši vode umutite kašičicu sirćeta pa prelijte u bocu sa raspršivačem, savetuje Huffington Post. Poprskajte čistu i mokru kosu, ostavite minutu, dvije i isperite. I ne brinite, miris sirćeta neće ostati u kosi.

osvežite odeću

Ponekad odeća poput one za vežbanje i nakon pranja u mašini za pranje veša ima ustajali miris, a tome možete doskočiti sirćetom. Rublje operete još jednom, ali umesto praška ulijte beli sirće. Operite na temperaturi na kojoj je potrebno, a zatim još jednom sve ponovite samo s pola šoljice praška za pecivo i pola šoljice sirćeta.

oterajte mrave

Imate li problema s nepozvanim podstanarima poput mrava, samo poprskajte sve pukotine i njihova omiljena mesta okupljanja sirćetom.

Očistite žaluzine i roletne

Ne možete li se rešiti sve prljavštine na roletnama ili roletnama, probajte sirćetom. Samo uzmite čistu pamučnu krpu i namočite je u belo sirće pa pređite sve problematične delove.

Odčepite odvode

Sirće je prirodno sredstvo za odčepljivanje odvoda. Umesto skupih proizvoda čiji miris nam čak može i naštetiti, u odvod ulijte emulziju od praška za pecivo i belog sirćeta. Kada to odstoji neko vreme, dobro isperite vrelom vodom.

korov

Ako imate korov u vrtu, a ne želite da koristite pesticide zbog drugih biljaka ili povrća koje uzgajate, samo ga dobro poprskajte belim sirćetom.

Mirisi od kuvanja

Sirće može dobro upiti sve mirise od kuvanja poput one od pržene ribe. Uveče samo ulijte beli sirće u jednu čašu i ostavite da stoji preko noći na kuhinji.
Meduza

U slučaju nezgode s meduzom može pomoći i sirće ako nemate ništa drugo pri ruci. Zahvaćeno područje umočite u sirće i držite 15 minuta do pola sata. Kiselina iz sirćeta sprečava da sitne iglice koje meduza ispušta puštaju još više otrova. Ipak, budite na oprezu kod takvih povreda jer je moguće da ste alergični, a u tom slučaju treba odmah posetiti lekara.

Pranje voća i povrća

Urednika Cook ‘s Illustrated radili su malo istraživanje i zaključili da je povrće i voće sigurnije prati sirćetom. Napravite mešavinu sirćeta i vode te poprskajte svaku voćku ili povrće zasebno pa još isperite vodom. Oprat ćete sve bakterije i prljavštine.

Čuvanje odeće u boji

Ponekad uprkos razdavanje odeće zbog osetljivih boja možemo doživeti nezgodu kada peremo novi komad koji pusti boju i ostavi mrlje na ostalom rublju. Bojite li se da bi nova majica mogla napraviti šareni haos, pre prvog pranja namočite je na 20 minuta u 50 posto vode i 50 posto sirćeta i zatim stavite u mašinu za pranje veša.

 (Brzikucnisavjeti.com)
Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …