Home / ZANIMLJIVOSTI / Nemcima je ovaj kralj večita misterija, ali je njegov dvorac najposećenija turistička destinacija (FOTO) (VIDEO)

Nemcima je ovaj kralj večita misterija, ali je njegov dvorac najposećenija turistička destinacija (FOTO) (VIDEO)

nojsvanstajn-zamak-uspavana-lepoticaFoto: Wikipedia/Jan Arkesteijn

Čar poznatog zamka potiče još iz 19. veka, međutim, to nije sve. Za kralja Ludviga II kažu da je bio kreativan, ali i ekcentričan, pa čak i lud. Prema legendi, svojoj guvernanti je jednom prilikom rekao „da želi da ostane misterija, pa čak i samom sebi“

Nojšvanštajn dvorac je svakako najpoznatija građevina u Nemačkoj, a većina ga vezuje za zamak Uspavane lepotice koju je stvorio Volt Dizni. On je bio inspiracija za sve Diznijeve filmove, a nalazi se i u svim tematskim parkovima.

Osmišljen je od strane bavarskog monarha King Ludviga II, koji je imao bujnu maštu, a nalazi se na lokaciji koja mu dodatno taj magični izgled.

Čar poznatog zamka potiče još iz 19. veka, međutim, to nije sve. Za kralja Ludviga II kažu da je bio kreativan, ali i ekcentričan, pa čak i lud. Prema legendi, svojoj guvernanti je jednom prilikom rekao “da želi da ostane misterija, pa čak i samom sebi”.

Voleo je da živi noću, pa je često, obučen u različite kostime, odlazio u jahanje po brdima i predstavljao se kao Parsifal, vitez koji je pronašao Sveti gral. Osmislio je svoj svet fantazije, a dvorac Nojšvanštajn je predstavljao baš to. Zamak je sagrađen kao mešavina rimskog, gotskog i vizantijskog stila i čine ga jedinstvenim.

5004Zamak Nojšvanštajn u Bavarskoj, Nemačka. Foto: Wikipedia/Softeis

On je krenuo sa uređivanjem dvorca, međutim, zbog svog sofisticiranog ukusa, završio je samo 15 soba od 200, a dug je iznosio 14 miliona nemačkih maraka. Zbog svoje neuračunjljivosti, Vlada ga je svrgla sa trona jer su zaključili da nije sposoban da vlada.

Dan pošto je proglašen neuračunljivim, Ludvig II je preminuo pod misterioznim okolnostima, pošto se udavio u plićaku jezera Štarnberg, iako se znalo da je odličan i iskusan plivač. Psihijatar koji je dao dijagnozu zbog koje je svrgnut sa vlasti takođe je ubijen nedugo zatim.

Uprkos smrti kralja, radovi na zamku nisu stali. Iako je Nojšvajnštajn bio veliki finansijski teret za Ludviga, dvorac je otvoren za posetioce samo sedam nedelja posle njegove smrti i bio je unosan izvor prihoda za Vitelsbahove, tadašnje vladare Bavarske, koji se na njihovu žalost nisu dugo zadržali na tronu.

Prvobitna zamisao kralja Ludviga II bila je da Nojšvajnštajn bude mesto na koje će pobeći kada mu treba mir. Međutim, skoro jedan i po vek kasnije godišnje ga posećuje 1,3 miliona ljudi.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Izvor: Yahoo)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …