Home / ZANIMLJIVOSTI / NI SLUČAJNO GA NE SMETE OŠTETITI: Da li znate šta je polumesec na noktima i čemu služi?

NI SLUČAJNO GA NE SMETE OŠTETITI: Da li znate šta je polumesec na noktima i čemu služi?

nokti

Ovaj mali deo našeg nokta kojeg oko percipira kao beli polumesec osetljiv je i važan deo strukture nokta koji se ne sme oštetiti

Beli polumese na dnu nokta zove se – lunula (mali mesec u prevodu s latinskog). To je vrlo osetljiv deo strukture nokta jer se zapravo radi o vidljivom delu korena. Itekako je važna za zdravlje nokta i ne sme se oštetiti jer u tom slučaju ceo nokat ostaje trajno deformiran.

Međutim, ako oštetite samo ostatak nokta i on otpadne ili se odstrani, lunula ostaje netaknuta i na svom mestu.
Bela je samo naizgled, zbog toga što peti temeljni (bazalni) sloj epiderme skriva krvne sudove koje se nalaze ispod nje.

Najbolje se vidi na palcu, ali nije retkost da se uopšte ne vidi na noktima ljudi. To se događa kada sloj kože pri korenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu.

U narodnoj i alternativnoj medicine postoje verovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju. Tako, na primer, prema tradicionalnom kineskom verovanju nedostatak lunule upućuje na anemiju i lošu ishranu, bleda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Nedostatak lunule ili izrazito mali polumeseci upućuje na slabu probavu koja može biti posledica usporenog metabolizma i taloženja toksina u telu.

(Zadovoljna.hr,Foto: Profimedia)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …