Home / ZDRAVLJE / Kako da znate koje PLASTIČNE FLAŠE morate odmah da bacite..

Kako da znate koje PLASTIČNE FLAŠE morate odmah da bacite..

plasticna-flasaFoto: Pixabay.com

Plastične flaše većina nas koristi iznova i iznova, ne shvatajući kakav uticaj to može imati na naše zdravlje jer je pojedina ambalaža namenjena isključivo za jednokratnu upotrebu.

Kako biste znali koju plastiku možete da koristite više puta bez narušavanja zdravstvenog stanja, a koju morate odmah da bacite, uvek proverite dno flaše ili etiketu na kojoj se nalazi znak u vidu trougla sa brojem u sredini i oznakom.

Plastika koju treba da bacite posle upotrebe

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu). Važno je da znate da su one namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu.

Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona. Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

Bezbedna plastika

Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bele je boje, kako prenosi portal haber.ba.

Izbegavajte ovu plastiku u potpunosti

To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu – 3, 6 i 7.

PVC ispušta dve opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša.

PS ispušta u vodu kancerogenu materiju – STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane.

PC (ili bez oznake – br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane.

(Dnevno.rs)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …