Home / ZANIMLJIVOSTI / OBAVEZNO POGLEDATI, AKO TO VEĆ NISTE- LEGENDARNA IZJAVA VOJNIKA JNA(1991) KOJOM JE OBJASNIO BESMISAO RATA U SFRJ, NA PITANJE „ZBOG ČEGA SE VODI RAT“ (VIDEO)

OBAVEZNO POGLEDATI, AKO TO VEĆ NISTE- LEGENDARNA IZJAVA VOJNIKA JNA(1991) KOJOM JE OBJASNIO BESMISAO RATA U SFRJ, NA PITANJE „ZBOG ČEGA SE VODI RAT“ (VIDEO)

Bahrudin Kaletović (Tuzla, 1971 – Tuzla, 1998), je bio desetar (regrut) Jugoslovenske narodne armije (JNA) i jedan od simbola sukoba u Sloveniji koga je 1991. godine, u jeku ludila u koje je Jugoslavija tonula, širom zemlje proslavio televizijski prilog Yutela.

vojnik- JNA

Postao je poznat široj jugoslovenskoj javnosti u jeku sukoba u SR Sloveniji 1991. godine. U tom trenutku Bahrudin je bio na odsluženju redovnog vojnog roka u Karlovcu, te je kao desetar 306. lakog artiljerijskog puka PVO 10. korpusa JNA – Zagreb bio poslan u SR Sloveniju. U ranim satima 27. 6. 1991. godine 306. laki artiljerijski puk PVO je prešao slovenačku granicu kod Metlike, da bi odmah potom bio napadnut od pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) SR Slovenije. Novinar Yutela Ivica Puljić je intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj. Taj dvominutni intervju, a i sam Bahrudin, su ušli u kolektivno sećanje svih pripadnika južnoslavenskih naroda koji su te večeri gledali Yutelov prilog.

Ivica Puljić: “Kakvo je stanje?”

Bahrudin Kaletović: “Je*eno, eto kakvo.”

Ivica Puljić: “Znate li protiv koga se borite?”

Bahrudin Kaletović: “Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi.”

Reporter nastavlja i postavlja pitanje da li zna zbog čega se vodi rat. “Ma otkud znam. Kol’ko ja kužim to, oni kao hoće da se otcjepljuju a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu i ništa više”, odgovorio je tada devetnaestogodišnjak iz Tuzle.

Pogledajte video:

(http://www.atvbl.com/)

Check Also

ČUDO SVETE PETKE: ALBANCI HTELI DA GA UBIJU, JER NIJE HTEO DA IM PRODA IMANjE, A ONDA JE…

1986.godine u manastiru Sv. Petke u Stublu kod Kraljeva zapisano je sledeće svedočanstvo: Dragiša Gojkvić, …