Home / ZANIMLJIVOSTI / OTKRIVENA TAJNA KEOPSOVE VELIKE PIRAMIDE: Naučnici pronašli misterioznu toplotu u piramidama Gizi (FOTO)

OTKRIVENA TAJNA KEOPSOVE VELIKE PIRAMIDE: Naučnici pronašli misterioznu toplotu u piramidama Gizi (FOTO)

piramideFoto: Tanjug/AP

– Još uvek ne možemo sa sigurnošću da objasnimo ovakve anomalije, imamo puno pretpostavki kao što su prisutnost šupljina iza površine odnosno unutrašnje struje vazduha – objašnjavaju iz Ministarstva za antikvitete

Internacionalni tim arhitekti i naučnika otkrio je “termalne anomalije” u piramidama u Gizi.

Termalne kamere otkrile su visoke temperature na centralnim delovima Velike Piramide. Zvaničnici su rekli da je moguće da su ova zagrevanja prouzrokovana postojanjem praznih prostorija unutar piramide. Zbog toga su istraživači pojačali istraživanje komora, tunela i prostorija unutar piramide.

Grobnice faraona Kufu (Keopsa), Kafre (Kefren) i Menkaura (Misernijus) izgrađene su za vreme IV dinastije oko 2613 – 2494. godine pre nove ere.

Istraživači iz Egipta, Francuske, Kanade i Japana koristili su infracrvenu termografiju za pregledanje piramida tokom izlaska Sunca, kao i tokom zalaska.

5004Foto: Tanjug/AP

U saopštenju iz Ministarstva za antikvitete Egipta rekli su da su “zaključili da postoji nekoliko termalnih anomalija koje su uočene na svim spomenicima tokom faze zagrevanja i hlađenja, odnosno tokom izlaska i zalaska Sunca“.

5004Foto: Tanjug/AP

– Još uvek ne možemo sa sigurnošću da objasnimo ovakve anomalije, imamo puno pretpostavki, a najzastupljenija je prisutnost šupljina iza površine odnosno unutrašnje struje vazduha – objašnjavaju iz Ministarstva za antikvitete.

Skup “posebno impresivnih” anomalija pronađen je u istočnom delu Velike piramide, poznatom kao Kufu, navodi se u saopštenju.

– Tek nedavno smo zaključili da postoje razlike u gradnji različitih delova piramide – rekao je Mamdouh al – Damati iz Ministarstva antikviteta. Još neke termalne anomalije otkrivene su u gornjim delovima Velike piramide. Struktura i način gradnje će biti predmet nastavka istrage tokom operacije skeniranja koja je započela 25. oktobra, a očekuje se da će trajati do kraja 2016. godine.

5004Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / BBC, iflscience.com)

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …