Home / ZANIMLJIVOSTI / OTVORIO STARU BURAD IZ SVOJE ŠUPE: Ono što je pronašao ga je ZAPREPASTILO!

OTVORIO STARU BURAD IZ SVOJE ŠUPE: Ono što je pronašao ga je ZAPREPASTILO!

norden-M

Dejl Burand iz Oklahoma Sitija pronašao je u svojoj šupi tajno oružje iz Drugog svetskog rata – bombarderske nišanske sprave. Unutar dva zapečaćena kontejnera nalazili su se potpuno očuvani nišanski uređaji „norden M“, tajna tehnologija koja je pomogla saveznicima da pobede u Drugom svetskom ratu.

Organizacija za očuvanje vojne istorije iz Dalasa oduševljena je otkrićem dve “relikvije” iz vremena najvećeg rata u istoriji čovečanstva. Dejl Burand koristio je vremenske kapsule, u kojima je bilo oružje još od 1953, godine kao radne klupe u svojoj šupi.

Dejv je sa sinom tražio nešto od čega bi mogao da napravi splav. Kada su otvorili ovu burad, da bi od njih napravili splav, našli su bombarderske nišanske sprave. Nišanska sprava „norden M“ korišćena je na američkim bombarderima tokom Drugog svetskog rata, najviše na B-17 (letećim tvrđavama), kao i u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Uprkos tome što je „norden M“ tokom proba pokazivao neverovatnu preciznost i radijus pogotka od 23 metra (što je za to vreme predstavljalo izuzetan podvig), u praksi ta preciznost nikada nije postignuta.

Prosečni radijus pogotka 1943. godine bio je 370 metara. Brojne bombarderske eskadrile i na Zapadnom i na Pacifičkom frontu imale su sličan učinak. Posleratne analize pokazale su da je oko trećine izbačenih bombi sa nešto više od 6.000 metara padalo unutar radijusa od 300 metara od mete, što nije bio zadovoljavajući učinak.

Ipak, tokom Drugog svetskog rata „norden M“ je smatran ključnim ratnim instrumentom, a posada bombardera morala je da položi zakletvu tokom obuke da će ga štititi svojim životom ukoliko bude potrebno.

To je podrazumevalo da, ukoliko postoji opasnost da bombarder padne u ruke neprijatelja, članovi posade su dužni moraju da unište važne delove nišanske sprave kako bi je onesposobili.

Pogledajte video:


(Izvor: Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …