Home / ZANIMLJIVOSTI / OVDE TREBA POBEĆI AKO IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT: Najsigurnije zemlje na svetu, a jedna nam je veoma blizu…

OVDE TREBA POBEĆI AKO IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT: Najsigurnije zemlje na svetu, a jedna nam je veoma blizu…

Nakon navodnog hemijskog napada koji je sirijska vojska izvela prošlog vikenda u Dumi u blizini Damaska, američki predsednik Donald Tramp oštro je zapretio Siriji i njenom savezniku Rusiji, a u medijima sve češće se spominju tri reči „Treći svetski rat“.

Tramp je na Tviteru rekao „Rusiji da se spremi.“

– Rusija je izjavila da će oboriti bilo koju raketu koja bude išla ka Siriji. Spremi se Rusijo, jer će doći, lepe, nove i „pametne“. Ne bi trebalo da budete partneri sa životinjom koja ubija gasom svoj narod i uživa u tome – napisao je Tramp u sredu na Tviteru.

Independet piše da je ovo ko zna koji put da se priča o ratu od kako je Tramp postao predsednik Amerike. Neki ljudi veruju da Treći svetski rat samo što nije počeo, a ovo je dodatno podgrejala trenutna situacija u Siriji. Tramp svakog trenutka treba da saopšti da li će napasti Siriju.

U skladu sa trenutnom situacijom, Independent je napravio spisak 10 zemalja u kojima biste trebali da budete ako izbije rat. Spisak su napravili na osnovu podataka iz „Global Peace Indexa“ od prošle godine.

10. Irska

Irska praktikuje vojnu neutralnost, a od 1930-ih godine je neutralna na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Ako rat izbije, verovatno bi ostala neutralna.

9. Švajcarska

Švajcarska ima najdužu istoriju vojne neutralnosti, koja traje od 1815.  Od tada nije učestvovala ni u jednom međunarodnom ratu. Planine u Švajcarskoj su najbolja zaštita od stranih invazija.

8. Slovenija

Slovenija je samoodrživa, poseduje termalne, solarne i hidroelektrične izvore energije, što znači da u slučaju rata neće biti zavisna ni od jedne zemlje. S obzirom da nije ulazila u svetske ratove, pretpostavlja se da će i ovog puta biti neutralna.

7. Fidži

Ostrvo u južnom delu Tihog okeana je geografski izolovano i prilično je sigurno. Ne postoji izlaz na kopno, a vlasti Fidžija se tradicionalno drže dalje od sukoba.

6. Danska

Ova zemlja bi mogla da bude uvučena u rat jer je članica NATO-a, ali Danska ima jedno jako sigurno mesto – Grenland, koji je veoma udaljen.

5. Austrija

Austrija se nalazi na 4. mestu od 163 zemlje po svom indeksu mira. Pored toga, u oblastima sukoba, militarizacije i sigurnosti ima ocenu ispod 1.5 od 5.

4. Portugal

Portugal je postao oaza stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svetskog rata, što zemlju čini stabilnom i sigurnom.

3. Novi Zeland

I ova zemlja više od pola električne energije dobija od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usevi bogati. U slučaju da se odvoji od ostatka sveta, moguće je preživeti u njoj i ima dovoljno energije za sve.

Udaljena lokacija čini je sigurnom u slučaju rata.

2. Kanada

Kanada je osma najsigurnija zemlja na svetu prema indeksu mira. Ima ocenu 1.1 od 5 kada je u pitanju domaći i međunarodni sukob, zbog čega je jedna od zemalja koja se ne uključuje u rat.

1. Island

Island je prvi na listi prema indeksu globalnog mira, što ga čini najmirnijom zemljom na svetu. Geografski je daleko od zemalja koje bi mogle da budu uvučene u rat, kao što su SAD, Severna Koreja, Rusija i Iran. Island je zato najbolje mesto za skrivanje.

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …