Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO NIJE FOTO-MONTAŽA: Saznajte sve o monstruoznoj ptičurini sa slike! (FOTO)

OVO NIJE FOTO-MONTAŽA: Saznajte sve o monstruoznoj ptičurini sa slike! (FOTO)

oraoFoto: Wikmedia/Wangyonglee

Stručnjaci veruju da je ova ptica imala raspon krila oko 7 metara i bila je visine oko 1,5 metra, dok je masa životinje iznosila oko 72 kilograma

Argentavis magnificens (“fantastična argentinska ptica” i “fantastična srebrna ptica”) je jedna od najvećih ptica koja je ikad postojala. Ovaj gigant sa neverovatnim rasponom krila je izumrla vrsta koja je pronađena na tri lokaliteta iz kasnog miocena.

Fosili ovog džinovskog stvorenja pronađeni su u centralnoj i severo-zapadnoj Argentini. Humerus ptice je oštećen, ali ipak omogućuje prilično preciznu procenu dužine njegovog života. Ova vrsta je imala izuzetno jake i velike noge koje su joj omogućavale da hoda sa lakoćom.

5004Foto:Wikimedia/Stanton F. Fink

Stručnjaci veruju da je ova ptica imala raspon krila oko 7 metara i bila je visine oko 1,5 metra, dok je masa životinje iznosila oko 72 kilograma. Prosečna starost ovih ptica iznosila je između 50 i 100 godina.

Istraživanja pokazuju da su ove ptice polagale jedno ili dva jaja težine oko 1 kilogram na svake dve godine. Umirale su uglavnom zbog duboke starosti, nezgoda i bolesti, jer je jasno da nisu imale predatora koji bi im predstavljao pretnju.

(Telegraf.rs/ Izvor: Wikipedia)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …