Home / ZANIMLJIVOSTI / PAŽNJA, OVO SU DVE NOVČANICE KOJE SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU: Evo kako da PREPOZNATE lažne pare!

PAŽNJA, OVO SU DVE NOVČANICE KOJE SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU: Evo kako da PREPOZNATE lažne pare!

novacFoto: nbs.rs, Pixabay

Najčešći falsifikati su 50 evra i 2.000 dinara
Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini ove godine, otkriveno je za trećinu više falsifikovanih novčanica i skoro trostruko više deviznih nego u istom periodu prošle godine.

Pod sumnjam da nisu originali pronađeno je 4.239 apoena, prenose Večernje novosti.

Falsifikatorima su i dalje interesantne domaće novčanice, ali je naglo poraslo interesovanje za evropske. Otkriveno je 1.216 komada lažnih deviza, od toga čak 622 novčanice od 50 evra, ili 2,8 puta više nego prošle godine. Na drugom mestu su “stotke”, čak 377 apoenam dij je 61 komad bio od 500 evra.

Za razliku od prošle godine, falsifikatorima više nisu interesantni dolari. U toku ove godine otkrivena je 61 lažna novčanica od 100 dolara i po jedna od 20 i 50.

– Kada su u pitanju dinari, otkrivena su 3.023 komada vrednih 4,47 miliona dinara – navode u NBS. Navode da su falsifikovani apoeni od 2.000 dinara i to 1.354 novčanica, zatim hiljadarke – 970 i novčanice od 500 dinara – 521 komad. Ova tri apoena zajedno čine 94,1 odsto otkrivenih lažnih novčanica.

5004Foto: Telegraf

Apoen od 2.000 dinara je čest u opticaju, uglavnom se dobija na bankomatima i bankama prilikom isplate. Pošto trgovci znaju da se ovi apoeni često falsifikuju svaku novčanicu detaljno pregledaju. Kako kažu, ranije se nisu mnogo sretali sa ovom novčanicom oa je pažljivo opipaju. Inače, ovu novčanicu ne vole previše jer im je teško da skupe kusur za vračanje.

Ni na pijacama je ne vole, jer im “deluje bledo”, kažu prodavci.

U slučaju da ne znate, na naličju novčanice od 2.000 dinara je lik Milutina Milankovića, svetski priznatog naučnika, a izdata je krajem 2011. godine. Do ove godine je nije bilo mnogo u opticaju, a sada je ekspanziji, a to je i privuklo falsifikatore.

– Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice – deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene, ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti. Proveru novčanice nikad ne treba obaviti ispitivanjem samo jednog njenog dela jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan – upozoravaju iz NBS.

Originalne novčanice se štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja. Prilikom izrade papira u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …