Home / ZANIMLJIVOSTI / PILOT STEVAN IGNJATOVIĆ: Kako je 40 pilota i mehaničara spaslo putničke avione JAT 1999. (VIDEO)

PILOT STEVAN IGNJATOVIĆ: Kako je 40 pilota i mehaničara spaslo putničke avione JAT 1999. (VIDEO)

kapetan-stevan-ignjatovic

Istorija i svedočanstva rata iz vazduha koji je NATO vodio protiv Savezne Republike Jugoslavije pominju potpunu prevlast u vazdušnom prostoru od strane vojnog saveza.

Međutim, kako su godine prolazile, široj javnosti su iz godišnjice u godišnjicu otkrivani malo poznati detalji – na primer da su i jurišnici RV i PVO (uprkos prevlasti NATO-a u vazdušnom prostoru) imali 31 borbeni let.

Priča o evakuaciji flote putničkih aviona JAT-a u uslovima iste te prevlasti NATO-a u vazdušnom prostoru ispričana je nekoliko puta ali nikada u toliko detalja kao što je to danas bio slučaj tokom prvog dana tribine posvećene ratu 1999. godine u Muzeju vazduhoplovstva.

Današnji kapetan Er Srbije na avionu Boing 737 Stevan Ignjatović, a tada kapetan na Boingu 727 JAT-a, ispričao je svoju neverovatnu priču o evakuaciji letelica nacionalne avio-kompanije petog dana nakon početka bombardovanja.

Ignjatović priča veoma elokventno i emotivno kako je u tada najbržem JAT-ovom avionu, 29. marta 1999. godine leteo na 10 kilometara visine iznad Srbije u pravcu prema Rumuniji gde je, odlukom Vlade Srbije, predvodio flotu nacionalne avio-kompanije kako bi se ona spasla eventualnog uništenja na Aerodromu „Surčin“.

Krajnja destinacija JAT-ovih putničkih aviona trebalo je da bude poluostrvo Krim ali su zadržani u Rumuniji.

Kako je izgledalo letenje putničkih aviona u borbenim uslovima, kako se 40 JAT-ovih pilota i tehničara naposletku izbavilo iz Rumunije i kako se država godinama kasnije odnosila prema drugoj grupi srpskih letača u kojoj „niko nije rekao neću“.

Pogledajte na video snimku:


(Tango Six)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …