Home / ZANIMLJIVOSTI / Počeo lov na zlato u blizini Srbije: Iz starog rudnika godinama izlazi žuta voda, sada svi žele ovo blago! (VIDEO)

Počeo lov na zlato u blizini Srbije: Iz starog rudnika godinama izlazi žuta voda, sada svi žele ovo blago! (VIDEO)

502
Malo naseljeno mesto Bakovići pored Fojnice do 1939. godine bilo je svetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom delu Evrope. Ali, od tada je stari rudnik.

U istorijskim zabeleškama zapisano je da je do 1939. godine, kada je rudnik zatvoren, iz njega izvađeno više od dve tone zlata i mnogo veće količine srebra.

Prema zabeleškama turskog hroničara Dursun-bega, koji je u Bosnu došao s turskom vojskom, analizom piritne rude ustanovljeno je da se u toni rude nalazi osam do 15 grama zlata. Rudnik zlata u Bakovićima danas je zapušten, a voda sa žutim talogom koja izlazi iz ulazne jame koristi se za lečenje kožnih bolesti.

Načelnik opštine Fojnica, Sabahudina Klisuru, kazao je za “Avaz” da je oživljavanje ovog rudnika već u toku, jer je kompanija BBM počela pripremanje terena i istraživanje zlata.

– Ali, Mesna zajednica Bakovići pokrenula je upravni spor protiv dozvole koju je izdalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Ipak, tužba ne sprečava izvršenje upravnog akta, pa je i istraživanje na ovom lokalitetu nastavljeno – pojasnio je Klisura.

Dodao je da se u dokumentaciji koju je dostavila kompanija BBM vidi da joj je koncesija produžena do 21. januara sledeće godine. Prema njegovim rečima, i Mesna zajednica na početku ovog projekta dala je svoju saglasnost.

– Iz kompanije BBM tvrde da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kao ni od zagađenja izvora pitke vode. Nakon što se završi istraživanje i ono pokaže da rudnik raspolaže dovoljnim količinama zlatne i srebrene rude, onda bi kompanija trebala da počne s eksploatacijom – zaključio je Klisura.

Kako su kazali iz BBM-a za “Avaz”, poslovi obavljeni do danas su geodetsko snimanje terena, nabavka opreme, seča šume za potrebe gradnje pristupnih puteva i infrastrukturnih objekata, pribavljanje odobrenja za priključak na dalekovod i gradnja trafostanice, izrada projektne dokumentacije za jamske prostorije, istražna bušenja.

Dodali su da je planirano da se istražni radovi izvode četiri godine i da, ako se rezultati istraživanja pokažu zadovoljavajućim i budu imali ekonomsku opravdanost, BBM će podneti zahtev za izdavanje dozvole za eksploataciju na lokalitetu Bakovići.

Predsednik MZ Bakovići Vlado Kuliš kratko je za “Avaz” prokomentisao da je stanje mnogo gore nego prošle godine, kada se prvi put digla prašina zbog istraživanja zlata i srebra.

– Naš je stav da kompanija BBM laže da poseduje svu potrebnu dokumentaciju, ali uprkos tome, oni nastavljaju da rade, kopaju gore po brdu – pojasnio je Kuliš.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …