Home / ZANIMLJIVOSTI / Prilika iz snova za Srbe: Ove poslove u Nemačkoj plaćaju 3.000 evra mesečno, a ne mogu da nađu radnike

Prilika iz snova za Srbe: Ove poslove u Nemačkoj plaćaju 3.000 evra mesečno, a ne mogu da nađu radnike

Nemcima postaje sve teže da obezbede dovoljno radne snage, zbog čega strahuju da će mnoga zanimanja izumreti, a sa njima i radna mesta. Najviše im nedostaje: matematičara, informatičara, naučnika u oblasti prirodnih nauka, tehničara i lekara.

Prema najnovijoj studiji, Nemačkoj će, do 2025. godine, nedostajati 35.000 učitelja zbog čega će doći do smanjenja njihovih zarada i to ako ostane isti broj đaka.

Ovo bi mogla da bude idealna prilika za visokokvalifikovane radnike iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika koji, uglavnom, pristaju da rade za minimalnu cenu koju propisuju nemački propisi.

Pride, interesovanje stranaca za „Plavom kartom“, koja omogućava uvoz radne snage, raslo je iz godine u godinu, a do danas je udvostručilo, prenose „Novosti“.

A da bi ispunio uslove da radi tamo, stranac mora da ispuni minimalno dva uslova: da ima potvrdu o završenoj školi koja se priznaje u Nemačkoj i dokaz da će za ponuđeni posao u ovoj zemlji biti plaćen prvo 50.800 evra godišnje, da bi se ta cifra vremenom korigovala i spala na 39.642 evra. To bi značilo da mesečna zarada radnika treba da iznosi više od 3.000 evra.

Do sada je naviše stranih radnika Nemačka zaposlila iz Indije (22,8 odsto), Kine, Rusije, Ukrajine i Sirije.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …