Home / ZANIMLJIVOSTI / PRLJAVI TRIKOVI: Evo šta sve rade trgovci u mesarama da bi nam podvalili bajato meso koje se u stvari baca!

PRLJAVI TRIKOVI: Evo šta sve rade trgovci u mesarama da bi nam podvalili bajato meso koje se u stvari baca!

mesara-meso

Za razliku od evropskih marketa u kojima se na posebnim gondolama hrana pred istekom roka trajanja prodaje po ceni nižoj i do 70 odsto, ko nas se ovakav način prodaje skoro da ne postoji.

Trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I … najčešće u tome uspevaju.

Limuntus i kamilica za svež izgled mesa

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.

Svetlo i začini kriju bajato meso

U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome „uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Voda i led za povrće

Povrće, najviše zelenu salatu, kupus i kelj trgovci prskaju vodom u kojoj se nalazi malo deterdženta za sudove kako bi bili sjajniji i izgledali svežije. Voće i povrće trgovci često drže na ledu kako bi što duže delovalo sveže, a dešava se i da ga premazuju tankim slojem ulja, kako bi delovalo sjajno i tek ubrano.

Sa bajatim – u rinfuzu

Vlasnici manjih prodavnica robu kojoj je istekao rok trajanja raspakuju i prodaju je na merenje. To rade sa bombonama, pudinzima, keksom …

Rok trajanja – nepoznat

Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.

(24sata)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …