Home / ZANIMLJIVOSTI / PRVI HIBRIDNI HELIKOPTER NA SVETU: Ruska mašina poleće kao helikopter a leti kao avion i to 800 km/h (VIDEO)

PRVI HIBRIDNI HELIKOPTER NA SVETU: Ruska mašina poleće kao helikopter a leti kao avion i to 800 km/h (VIDEO)

rusija-ka-90mk- helikopter- avion

Direktor ruskog konstruktorskog biroa za razvoj „Kamov“ potvrdio je da kompanija razvija prvi hibridni helikopter na svetu. Ka-90 imati hibridni dizajn, poletaće i sletaće kao helikopter, a leteće kao avion.

Oleg Želtov je rekao: „Radovi su u toku.“ On je precizirao da trenutna faza razvoja uključuje istraživanje dizajna modela i aerotunele i dodao da očekuje da će razvoj letelice uskoro dostići praktičniju fazu, koja oslikava idejni projekat.

Koncept Ka-90 (ranije poznat kao Ka-100) prvi put je predstavljen na međunarodnom salonu Heli Rusija 2008. u Moskvi.

Očekuje se da će Ka-90 postati prva hibridna letelica na svetu, koja kombinuje karakteristike helikoptera i aviona. Prema informacijama iz otvorenih izvora, avion će koristiti skraćeni helikopterski rotor za poletanje i sletanje.

Kada avion dostigne brzinu od 400 kilometara na sat, uključuje se mlazni motor, a njegov rotor sklapa se u deo na zadnjem delu aviona. Planirano je da avion tokom leta u “režimu aviona” dostigne brzinu do 700-800 kilometara na sat.

Glavni dizajner “Kamova” Sergej Mihejev izjavio je 2008. da je projekat Ka-90, koji je prvobitno proučavan još 1985. godine, ali je prekinut uoči raspada Sovjetskog Saveza, ponovo stavljen na razmatranje.

Pogledajte video:

Check Also

MESAR OTKRIO, AKO MESO PENI DOK DINSTATE, KUPILI STE CRKOTINU! EVO ŠTA STAVLJAJU DA BI BILO SVEŽE..

Društvenim mrežama proširio se tekst o “konzerviranju” mesa u trgovačkim lancima. Autor je navodno mesar …