Home / ZANIMLJIVOSTI / REKA KOJA KLJUČA Ko upadne u nju živ se SKUVA, ali meštani kažu da ima ISCELITELJSKE MOĆI

REKA KOJA KLJUČA Ko upadne u nju živ se SKUVA, ali meštani kažu da ima ISCELITELJSKE MOĆI

djungla-covek

U srcu Amazona u Peruu nalazi se svetsko čudo, reka koja ključa, za koju se dugo mislilo da je legenda. Naučnik Andreas Ruzo je za ovu pojavu prvi put čuo od svog dede, a kasnije je uspeo i da je pronađe i da dokaže da ona ključa na čak 93 stepena Celzijusa.

Za reku je prvi put čuo od svog dede koji mu je ispričao priču o tome kako su španski konkistadori ubili poslednjeg kralja Inka. Posle njegovog ubistva, konkvistadori su se uputili u Amazon u potragu za zlatom.

Kad su se vratili, jedan čovek je ispričao uznemirujuću priču o otrovnoj vodi, ogromnim zmijama i reci koja ključa. Dvanaest godina kasnije Ruzo je od svoje tetke ponovo čuo priču o neobičnoj reci. Kao mladi doktorant geofizike Ruzo je poželeo da pronađe misterioznu reku.

U svojoj novoj knjizi, „Ključala reka: Avantura i otkriće u Amazonu“, je zapisao da se oseća kao u rerni ili sauni dok sedi na obali reke, koja se nalazi u šumovitoj oblasti Majantujaka, a dugačka je 6,4 kilometara, u nekim delovima je duboka i do 1,8 metara, a široka oko 24 metara na određenim deonicama.

– Da zamočim ruku u reku, imao bih opekotine trećeg stepena i to za menje od pola sekunde, a kad bih upao u ključalu vodu to bi me sigurno ubilo – naveo je Ruzo. Voda je toliko vrela da je lokalci koriste za spremanje čaja, piše Business Insider.

Iako ovakve vode postoje u svetu, obično su povezane sa vulkanima, poput ključalog bazena u Jeloustounu.

Međutim, reka u Peruu se nalazi na čak 650 kilometara od najbližeg vulkana. Lokalno stanovništvo veruje da reka ima isceliteljsku moć, jer su isparenja iz nje ojačala lekovita svojsta drveća koje raste oko reke.

Niko ne zna zašto je reka toliko vrela. Jedna od hipoteza je da je ta pojava rezultat nezgode koja se desila tokom bušenja nafte, koja je zadesila španske osvajače pre nekoliko stotina godina.

Ruzo tvrdi da je najbolja pretpostavka da vrela geotermalna voda lije iz pukotina u steni koje se nalaze u zemlji. Ipak potrebne su godine kako bi se ovakve hipoteze dokazale, a do tada ključala reka nastavlja da intrigira naučnike, istoričare i lokalno stanovništvo.

(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …