Home / U FOKUSU / IZETBEGOVIĆEVE ZLE SLUTNJE: Ako se odvoji Republika Srpska, dolazi do rata!

IZETBEGOVIĆEVE ZLE SLUTNJE: Ako se odvoji Republika Srpska, dolazi do rata!

izetbegovic-dodik-rat

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je večeras da bi već i sam pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH vodio u sukob s nesagledivim posledicama po Balkan, i da je to „crvena crta“ koju predsednik RS Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pređe.

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 Izetbegović je rekao da su „sukobi neizbežni“ ako neko pokuša da iz BIH izdvoji mesta kakvo je Srebrenica.

„Polako će krenuti incidenti i to je neumitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo“, rekao je Izetbegović o tome šta bi mogo da se desi.

Izetbegović je rekao da je zato „preko zajedničkih prijatelja“ balkanskih državnika – predsednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, tražio da kažu Dodiku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao „crvenu crtu“.

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosu Hrvatske prema BiH, Izetbegović je rekao da predsednica Kolinda Grabar-Kitarović preuveličava opasnost od povratnika iz ratova u Siriji i Iraku.

S druge strane, Izetbegović je procenio da postoji pritisak Hrvatske za afirmisanje koncepta „Herceg-Bosne“ što je protumačio kao pokušaj da se neostvareni ratni cilj sprovede političkim sredstvima.

Hrvatska kao i Srbija, rekao je Izetbegović, isprobavaju koliko daleko mogu ići u odnosu prema BiH i time pokazuju nepoštovanje prema njoj.

„Valja nam se boriti za zaustavljanje tih i takvih tendencija i apetita. To su procesi“, kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine je rekao da ne očekuje da će međunarodna zajednica uskoro pokrenuti inicijativu za izmenu Dejtonskog sporazuma iako smatra da je on teret koji izaziva krize.

„Kroz te krize mi ćemo sazreti i za jedno pet do deset godina napraviti normalnu državu“, procenio je Izetbegović.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …