Home / ZANIMLJIVOSTI / SEKUNDE SU NAS DELILE OD NUKEARNE KATAKLIZME: Ovaj čovek je sprečio TREĆI SVETSKI RAT! (VIDEO)

SEKUNDE SU NAS DELILE OD NUKEARNE KATAKLIZME: Ovaj čovek je sprečio TREĆI SVETSKI RAT! (VIDEO)

nuklearna-eksploizija

U jeku kubanske krize američka vojska dobila je naređenje da ispali nuklearne projektile. Srećom, zahvaljujući oficiru američke vojske Džonu Bordnu i kapetanu Vilijamu Basetu do Trećeg svetskog rata nije došlo

Proteklih nekoliko decenija svet je u više navrata bio na ivici velikih sukoba i početka Trećeg svetskog rata. Tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Rusiji se u proteklom periodu dostizale tačku usijanja.

Ipak, da nije bilo američkog oficira Džona Bordna pitanje je da li bi svet danas uopšte i postojao. Naime, on je 1962. godine, tokom krize na Kubi, sprečio početak golobalnog sukoba tako što se oglušio o naređenje.

Naime, američka vojska u bazi na Okinavi, gde je on bio raspoređen, dobila je naredbu da ispali 32 nuklearne rakete.

Baza je bila na Okinavi, a Bordna je dobio komandu da lansira projektile i pogodi zadate ciljeve. On je komandu preneo i kapetanu Vilijamu Basetu koji je dobio naređenje da lansira svoja četiri projektila.

Ipak, on se oglušio o naredbu nakon saznanja da tri od četiri zadate mete nisu bile u Rusiji, odnosno tadašnjem SSSR-u. Oficiri koji su bili pod njegovom komandom takođe nisu izvršili naredbu i rakete nisu ispaljene.

Čitav proces je prošao tri nivoa bezbednosnih šifri, a posle svakog nivo dobijali su potvrdu da su šifre ispravne. Pored toga, oni su bili tek u drugom nivou stanja pripravnosti, a raketni napad je morao da zahteva prvi nivo.

Tako je kapetan namerno odugovlačio i zvao Raketni operativni centar i slagao ih da nije jasno čuo uputstva. On je čak naredio da se poručnik strelja ako pokuša da lansira rakete bez usmene dozvole od nadređenog oficira.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …