Home / ZANIMLJIVOSTI / Srpska firma OSVOJILA region, HITNO im trebaju RADNICI, ako ispunjavate OVE uslove, ODMAH aplicirajte!

Srpska firma OSVOJILA region, HITNO im trebaju RADNICI, ako ispunjavate OVE uslove, ODMAH aplicirajte!

Predsednik PKS Marko Čadež najavio je da će u okviru uvođenja dualnog obrazovanja, od sledeće školske godine biti uvedeno i tekstilno odeljenje u Čačku.
radnik
On je u tom gradu posetio modnu kuću P.S. Fashion, gde je istakao da dobro napreduje uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji, na čemu radi PKS.

„Ukupno dvadesetak profila ćemo imati od sledeće školske godine, od špeditera, ugostitelja, službenika u bankarstvu i osiguranju, trgovaca u maloprodaji… Polako se razvija uvođenje dualnog obrazovanja, od pilot-projekta do sistemskog rešenja”, naveo je on.

Čadež kaže da sledi i usvajanje novog zakona o tome uz podršku partnera iz Austrije i Nemačke, kao i da na njemu već radi Ministarstvo prosvete.

„Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a zaista mogu da ga dobiju u kompanijama”, naglasio je predsednik PKS.

On je kazao da je ta čacanska firma jedan od lidera domaće tekstilne industrije, s obzirom na to da je konkurentna na domaćem i tržištu regiona.

„Imaju problem kvalitne radne snage. U ovom regionu nije bilo dugo tekstilnog odeljenja u školama”, naveo je Čadež.

Toj modnoj kući u Čačku, koja ima više od 470 zaposlenih, nedostaje oko 150 radnika da bi mogla da proširi proizvodnju.

„Veliki problem u tekstilnoj industiriji je siva ekonomija. PKS u radnoj grupi sa Ministarstvom finansija i carinom pokreće to pitanje i traži donošenje konrektnih mera”, naglasio je Čadež.

On kaže da taj problem dosta opterećuje one koji uredno izmiruju svoje obaveze prema državi, dok se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom.

„Prihvatili smo, takođe, sugestiju oko problema ukupnog volumena bruto plate u odnosu na poreze i doprinose, pogotovo kod delatnosti gde radnicima nisu plate toliko velike – da se napravi neka vrsta relaksacije u bruto delu kako bi se proširila baza”, rekao je Čadež.

Kako kaže, ako se smanji deo tih obaveza i proširi baza, na primer, sa novih 150 ljudi, koliko je ovde potrebno, država će imati više novca u budžetu. Čačanskoj firmi P. S. Fashion nedostaje kadar za obavljanje poslova šivača, krojača i modelara, a opterećuje ih i nekontrolisan uvoz jeftine konfekcijske robe, posebno iz Kine.

Ta firma se bavi bavi kreiranjem i proizvodnjom originalnih odevnih predmeta. Mesečni proizvodni kapaciteti trenutno iznose 50.000 komada gotovih proizvoda, koji uključuju odevne predmete i prateće detalje.

Prodaju realizuje kroz ekskluzivne maloprodajne objekte u više od 90 gradova, sa tendencijom daljeg širenja. Svoju mrežu su proširili, sem na tržište BiH i Crne Gore, i na tržište Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Vlasnik i izvršni direktor Predrag Pantović je rekao da bi država kroz smanjenje opterećenja na plate zapravo proizvođačima u ovoj delatnosti otvorila prostor i za povećanje niskih zarada zaposlenih.

„Izborili smo se za tekstilno odeljenje zajedno sa PKS i gradonačelnikom. Ali, nije svrha da stvorimo samo šivače i proizvodne radnike, to možemo ovde za mesec dana, već da mladi koji sebe vide u dizajnu i modi steknu bazično poznavanje ovog posla kroz šivenje. Moja supruga Slađana je dokaz da ne može biti kvalitetan dizajner niti modelar onaj ko ne zna da šije”, dodao je on.

Na podršku PKS u povezivanju nauke i privrede, obezbeđivanju sredstava za razvoj novih inovativnih proizvoda i otvaranju vrata stranih tržišta mogu da računaju i tehnološke kompanije kao što su Alfaco inženjering koji se bavi projektovanjem izvođenjem i održavanjem termotehničkih instalacija, kao i startap Plazmateh koji je već razvio oko 500 različitih proizvoda od najmanjih tehnoloških uređaja do kompletnih mašina i sistema.

Čadež je posle posete te firme rekao da ta kompanija posle prvih koraka u ugradnji sistema za klimatizaciju i grejanje razvija i sopstvene proizvode i radi za najveće svestke marke poput Volvoa, Mana i druge.

„Sa njima smo razgovarali o problemu nedostatka radne snage, moramo da ulažemo u obrazovanje i novi način sistemskog obrazovanja u kompanijama”, naveo je Čadež i dodao da je i tu bilo reči o smanjivanju opterećenje za firme kako bi mogle više da proizvode.

„To je stalna tema koju imamo sa kompanijama i vladom i očekujemo neka pomeranja i dobre vesti u drugom kvratalu ove godine”, naveo je Čadež.

On je istakao da će PKS povezati tu firmu sa kompanijama kojima su takvi proizvodi potrebni, industrijama i fabrikama. Rukovodilac razvoja u firmi Alfaco Mihailo Jović je rekao da ta firma, koja zapošljava 74 radnika, kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj, snabdeva domaće tržište i izvozi u zemlje okruženja i EU.

Ta čačanska kompanija je radila termotehničke instalacije za velike međunarodne kompanije, kao što su nemački Man, britanski Rols rojs, fabrike kamiona i automobila Volvo u Belgiji i Švedskoj. Jović kaže da intenzivno rade i na proizvodnji komponenata za grejnu i ventilacionu tehniku, kao i proizvodnju toplotnih pumpi. Čadež je nakon posete firme Plazmateh rekao da je ona najbolji primer saradnje nauke i privrede, u okviru Naučno-tehnološkog parka u Čačku.

„Ova firma je napravila uspešan prizvod, od sopstvenog razvoja istraživanja, ulaganja u ideju i inovativnost do toga da sama može da proizvede, na primer, fabriku peleta, od gorionika do mašina za pakovanja i to i mehanički i softverski.

To je retko videti ne samo u Srbiji već i u mnogo razvijenijim ekonomijama.

Zato smo i došli ovde, jer postoji ogroman potencijal, da pomognemo ovakvoj firmi”, naveo je Čadež. On je dodao da će PKS toj firmi otvoriti vrata na drugim tržištima, kako u regionu gde postoji veliko intresovanje za tu tehnologiju, ali i u Evropi i širom sveta.

„PKS je samo prošle godine organizovala firmama više od 7.000 B2B susreta u okviru međunarodnih foruma”, rekao je Čadež.

Vlasnik Plazmateh Branimir Plazinić je rekao da je ta inovativna firma osnovana 2013. i da je član Naučno-tehnološkog parka Čačak. Počela je sa istraživanjem i razvojem proizvodnje industrijskih gorionika na pelet visoke efikasnosti, jedinstvenih na našem tržištu, čijom primenom se postižu značajne uštede, što investiciju čini brzo isplativom.

„Danas se zahvaljujući razvoju bavimo proizvodnjom i 50 puta većih gorionika (na pelet, drveni čips ili piljevinu). Smatramo da ovaj proizvod ima veliki izvozni potencijal, ali nam je u nalaženju ispitivanju tržišta i za razvoj prodajne mreže potrebna pomoć”, rekao je Plazinić.

Plazmateh ima i jedinstveno rešenje za proizvodnju ploča od otpadnog tetrapaka, koju je primenila firmu Feplo, a od PKS očekuje pomoć u promociji i ispitivanju stranog tržišta i izlazak na veća tržišta, što bi ovoj firmi omogućilo zapošljavanje najmanje 20 do 30 novih radnika.

(b92.net)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …