Home / ZANIMLJIVOSTI / Srpski alpinisti se popeli uz zaleđene vodopade: Pogledajte kako izgleda podvig heroja! (VIDEO)

Srpski alpinisti se popeli uz zaleđene vodopade: Pogledajte kako izgleda podvig heroja! (VIDEO)

501

Hladno vreme i minusi pri kojima se ledi voda, stvorili su idealne uslove za petoricu srpskih alpinista koji su se popeli uz dva zaleđena vodopada u kanjonu reke Tare.

U selu Dobrilovina dve reke iz Zabojskog jezera formiraju najveće ,,ledene” vodopade u Crnoj Gori, desni po imenu Mali zec i levi Strast, visoke oko 150 metara.

Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot i Ivan Laković su iskoristili vremenske (ne)uslove da se popenju uz zaleđene vodopade.

– Disciplina penjanja uz zaleđene vodopade postoji već tri decenije, a kod nas se upražnjava kada to dozvole vremenske prilike i steknu se uslovi.

Vanja Pejović i ja smo sredinom decembra posetili Dobrilovinu s namerom da se penjemo uz neki od dva postojeća vodopada.

Čekamo ih od 2012. godine, ali nikako da se poklope sve kockice. Na našu žalost, desnom vodopadu je nedostajalo još desetak dana do formiranja, a levi nije bio ni blizu.

Malo nas je tešila dugoročna prognoza, ali nagomilano iskustvo sa naglim prodorima toplog vazduha, koji ‘poobara’ sve zaleđene vodopade, upozoravalo je da se ne nadamo previše- istakao je Laković.

Vratili su se nakon Nove godine i popeli uz Malog zeca, a u subotu im se pružila prilika da savladaju i Strast.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …