Home / ZANIMLJIVOSTI / Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (VIDEO)

Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (VIDEO)

Komlen Lalović je tvorac uređaja protiv krađe beba koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo
naucnik
Prema studiji Brandon Gilea, na 4 miliona novorođenih beba u svetu čak 28.000 njih se zameni u porodilištima. Ovo je poražavajući podatak i vreme je da se ovome stane na put.

Upravo zbog toga je mladi naučnik, Komlen Lalović, došao na ideju da dizajnira uređaj koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo.

– Za momenat ideje su ključne dve stvari, trudnoća supruge koja se poklopila sa mojim istraživanjem u biometriji otiska prsta u toku doktorskih akademskih studija i pisanju disertacije, objavljivanju naučnih radova.

Uređaj funkcioniše tako što se na samom porođaju uzima otisak prsta majke i bebe, i isti se šifruju i čuvaju u bazi podataka. Pri izlasku iz porodilišta, radi se verifikacija i garantuje identitet sa 100 % preciznosti.

Ključni momenat je potvrda da tek rođena beba ima formiran otisak prsta i da je isti moguće uzeti kao validnu identifikaciju. Gospodin Lalović je ovu teoriju dokazao kroz svoje istraživanje i dobio međunarodnu verifikaciju kroz rad na SCI listi. I što je najvažnije, uređaj je potpuno bezopasan po okolinu a njegova upotreba je bezbolna, i od velikog značaja.

Na pitanje da li je za korišćenje ovog uređaja potrebna roditeljska saglasnost, naš sagovornik kaže:

– Kroz sastanak i razgovor sa gospodinom Šabićem uputio me je da ako bi država to rešila pravilnikom onda se daje i saglasnost majke, a ako je u pitanju Zakon onda bi sve bilo kao i za ličnu kartu.

Međutim to nije glavno pitanje jer ovo je nešto što daje majci i ocu sigurnost tako da bi prema mom mišljenju roditelji trebalo da budu više za ovo nego država, a Zakon koji bi se bavio ovim pitanjem svakako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Komlen Lalović je tvorac uređaja protiv krađe beba koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo

Iako je u pitanju veoma moćna i korisna naprava koja bi svim roditeljima bila u interesu, Lalović kaže da je ipak bilo poteškoća tokom stvaranja ovog uređaja jer je naše društvo zatvoreno i skeptično po pitanju inovacija, investicija i nauke.

Deklarativno, projekat je podržan od strane Ministarstva zdravlja i od 3 velika porodilišta postoje molbe za implamentaciju, međutim, još uvek je projekat finansiran samostalno i od strane donatora u kampanji 45 velikana za sigurna porodilišta.

Za implamentaciju kompletnog projekta u jednom od porodilista to je 45.000 evra, dok bi kasnije po svakom narednom porodilištu koštalo par hiljada evra. Verujem da to Ministarstvo zdravlja može platiti bez problema.

Realizacija čitavog ovog projekta trajala bi od 6 meseci do godinu dana, a na pitanje da li će ovaj proizvod ukoliko se ne realizuje u Srbijii biti plasiran van granica naše zemlje, naš sagovornik kaže:

– Naravno, već imamo pregovore i dosta zemalja je zainteresovano.

Necemo čekati jer iako se ne realizuje u Srbiji, mi idemo dalje. Ovo je globalni problem. Žao nam je ako Ministarstvo zdravlja ovo ne prepozna kao nešto što može da reši mnoge probleme – kaže naš sagovornik.

Pogledajte video:
(Tijana Brkić)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …