Home / ZANIMLJIVOSTI / SRPSKOM HEROJU ODSEKLI RUKE I PUSTILI GA DA UMRE: Otkriveni JEZIVI detalji o smrti Gavrila Principa koji su se čuvali u velikoj TAJNOSTI!

SRPSKOM HEROJU ODSEKLI RUKE I PUSTILI GA DA UMRE: Otkriveni JEZIVI detalji o smrti Gavrila Principa koji su se čuvali u velikoj TAJNOSTI!

gavrilo-princip

Gavrilo Princip, srpski heroj, revolucionar koji je izvršio atentat na Franca Ferdinanda, poslednje godine svog života proveo je u najgorim mogućim mukama.

Kada su ga uhapsili, Austrougari su ga bacili u mračnu i hladnu tamnicu kazamata Terezin koji se nalazi između Praga i Drezdena. Okovali su ga, izgladnjivali, zabadali mu eksere u telo, pustili pacove da ga grizu…

Postoje i tvrdnje da su mu vezali ruke za zid, a na kraju mu ih i odsekli.

Navodi se da su za našeg heroja imali posebno bure koje je bilo puno ogromnih eksera i bodlja. Bili su zakucani sa unutrašnje strane. Priča se da bi ubacili Gavrila unutra i kotrljali ga do iznemoglosti.

Ovo zversko i neljudsko mučenje dovelo je Gavrila do toga da spadne samo na 30 kilograma i da, navodno, umre od tuberkuloze. Umro je 28. aprila 1918. godine.

Podaci govore da je zapravo preminuo od mučenja koje je bukvalno svakodnevno trpeo.

Bio je odvojen od ostalih. Nije imao nikakvog, ali bukvalno, nikakvog, dodira sa bilo kojim drugim logorašima. Imao je poseban ulaz u svoju ćeliju…

Podsetimo, u Terezin su u decembru 1914. godine prebačeni zaverenici i pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu.

Okrivljeni su za ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Atentat su izvršili na Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Sahranjen je noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju.

Sahranila su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su dali zavet da će ćutati o tome gde je grob. Međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob.

Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze.

(Izvor: Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …