Home / ZANIMLJIVOSTI / ŠTA KAŽU LEGENDE: Evo na kojim mestima u SRBIJI je ZAKOPANO BLAGO!

ŠTA KAŽU LEGENDE: Evo na kojim mestima u SRBIJI je ZAKOPANO BLAGO!

Preko Srbije su prolazili mnogi osvajači, imperatori, vođe, bogati trgovci koji su sa sobom nosili svoje dragocenosti i zakopavali ih na raznim mestima.
501
Priče o zakopanom blagu koje se danas mogu čuti samo u filmovima o Indijani Džonsu, oduvek su fascinirale ljude. Dok su se neki zadržali na knjigama, drugi su aktivno učestvovali u potrazi za istim…

Legende o zakopanom blagu postoje po celom svetu, pa tako nisu zaobišle ni Srbiju. Uvek se postavljalo pitanje da li ono zaista postoji, ko ga je zakopao i gde? Za njim se tragalo u pećinama, pustinjama, koritima reka, šumama, sve u nadi da baš tog koji ga traži čeka kovčeg pun zlatnika.

Naša zemlja ima takav geografski položaj da je bila, a i dalje je, raskrsnica puteva, između Istoka i Zapada.

Preko nje su prolazili mnogi osvajači, imperatori, vođe, bogati trgovci koji su sa sobom nosili gomilu bogatstva i zakopavali ga na raznim mestima po Srbiji, makar tako legende kažu.

U Srbiji, tragači blaga bili su vođeni, čime drugim, nego spisima pop Martina Himovića.

Legenda o njemu kaže da se u hajduke odmetnuo nakon što su mu Turci učinili nepravdu. Presretao je i pljačkao karavane i trgovce, a blago sakrivao. Na mestima na kojima ih je skrivao obeležavao je raznim znakovima.

Himović je ostavljao i spise u kojima je detaljno opisivao mesta na kojima je skrivao blago ali i uputstva kako doći do njega.

Nije poznato da li je njegove originalne spise neko ikad video, ali može se naći gomila prepisa u kojima piše da da je Srbija prepravljena skrivenim blagom, a naročito jug zemlje.

Najpoznatije tajne riznice jesu: Gargova vodenica, manastir sv. Jovan Pust, Jelenova pećina, Smokova rupa, Šarčev dol, Suva planina, pećina Zvečara, pećina Zmijovnica, pećina Kapavica, Peštera, Karlov kamen, Kurjačka pećina.

U tajnim spisima stoje podaci da samo u niškom i pirotskom okrugu postoji više od 70 tajnih lokacija skrivenog tovara zlata. A na teritoriju cele Srbije oko 889 mesta na kojima se nalazi ni manje ni više nego 12.000 tovara zlata.

– Mesto Mala Jelenova pećina nema mapu nego skriveno jezero i pećina koja je zatvorena, malo se vidi, a kad je sunce, kad staneš pred nju, vidi se toplo vrelo i oštra čuka, to je u leskovačkom kraju – navodi se u jednom od spisa Martina Himovića.

STARA PLANINA

Vrh Tri čuke na Staroj planini, poznato je mesto na kome se može pronaći skriveno blago.

U blizini staroplaninskih sela prolazio je put Via militaris koji je bio veza između Istoka i Zapada kojim su prolazile rimske legije.

Pretpostavlja se da su na tom putu skrivali i zakopavali blago.

VLAŠKA PLANINA

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6 km.

Pripada Balkanskim planinama, po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Panica (1.443 metara) smešten je u njenom severozapadnom delu.

Prema legendi put do neslućenog bogatstva vodi preko Zmajeve pećine. Ulaz u pećinu nalazi se u planinskoj nedođiji u kamenjaru iznad Poganovskog manastira. Mnogi su pokušavali da uđu, ali su poginuli. U pećinu jedino može da se uđe spuštanjem pomoću konopaca, što su mnogi i pokušavali.

Ali na dnu pećine gde je jedan od ulaza, nalazi se naprava-mehanizam u vidu ogromne zmije, koja bi svakoga ko uđe ubila na mestu, ili u najbolju ruku na smrt prepala.

Još uvek nije poznat niti jedan slučaj da je bilo koji kovčeg sa blagom otkriven, ali ko zna, možda neko bude te sreće i otkrije ga.

(Agencije)

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …