Home / ZANIMLJIVOSTI / Šta mislite, ko su opasniji robijaši? RUSKI ili AMERIČKI? (VIDEO)

Šta mislite, ko su opasniji robijaši? RUSKI ili AMERIČKI? (VIDEO)

ruski-americki-zatvorOkoreli kriminalci, serijske ubice, pedofili, mafijaši i ostali osuđenici dele ćelije u ozloglašenim zatvorima u Americi i Rusiji. Evo priče o dva najopasnija zatvora u te dve zemlje, „San Kventinu“ i „Crnom delfinu“

Ekipa kanala “Nacionalna geografija” napravila je pre nekoliko godina serijal dokumentarnih filmova o zatvorima širom sveta. Među njima su bili zatvori u Americi i Rusiji, a ekipa NG-a uspela je da se probije iza gvozdenih rešetaka i napravi priču sa robijašima koji služe kazne.

U Americi su posetili jedan od zatvora sa maksimalnom bezbednošću -reč je o “San Kventinu” u Kaliforniji. To je najstariji zatvor u Americi, a otvoren je 1852. godine.

U njemu se izvršavaju i smrtne kazne, a podatak da u njemu postoji i gasna komora dovoljno govori na koji način su egzekucije nekada vršene.

Ipak, poslednje ubistvo na tako svirep način izvršeno je 1996. godine, a danas se smrtne kazne sprovode ubrizgavanjem injekcije.

Ovaj zatvor je postao poznat i širom sveta zahvaljujući brojnim filmovima, knjigama, ali i po tome što su se u njemu održavali koncerti.

Ekipa NG-a razgovarala je i sa robijašima koji služe kazne za najrazličitija krivična dela. U zatvoru se često dešavaju obračuni između raznih kriminalnih grupa.

S druge strane, u Rusiji su posetili zatvor “Crni delfin”, koji se nalazi u blizini granice sa Kazahstanom. Taj zatvor je jedan od najstarijih u Rusiji, a u njemu kaznu služi 700 najokorelijih robijaša – tu su pedofili, silovatelji, teroristi, serijske ubice.

Ne treba posebno napominjati da su u “Crnom delfinu” zatvorenici pod strogom kontrolom. Ono što izdvaja taj zatvro od ostalih jeste način na koji policajci izvode zatvorenike iz ćelija.

Naime, robijašima su ruke na leđima i oni su pognuti prilikom hoda, a razlog za to jeste što je u takvom položaju je najmanja šansa da zatvorenik pokuša beg ili da napadne čuvara.

Kao i u američkom zatvoru, ekipa NG-a je napravila i priču sa jednim od robijaša iz ozloglašenog ruskog zatvora.

Pogledajte snimke:(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …