Home / ZANIMLJIVOSTI / SUROVA TAJNA DUGA 20 GODINA: Živela je kao mirna domaćica, a onda su agenti došli po nju, muž je bio šokiran sa kim se oženio (VIDEO)

SUROVA TAJNA DUGA 20 GODINA: Živela je kao mirna domaćica, a onda su agenti došli po nju, muž je bio šokiran sa kim se oženio (VIDEO)

hermina-braunstajner
Hermina Braunštajner Rajan bila je zadovoljna domaćica u Kvinsu 1964. kad joj je Njujork tajms skinuo masku i razotkrio monstruoznu nacistkinju koja je decu u konc-logoru hvatala za kose i vitlala ih u gasne komore!

U vreme kad je otkrivena, “gospođa Rajan” je živela kao supruga električara u Maspetu, delu Kvinsa, gde su je svi znali po čistunstvu, prijateljskom ponašanju i finim kolačićima. Kad su je deportovali 1972, komšije od šoka nisu mogli da veruju da je ta simpatična ženica ogavni ubica.

Preživeli iz koncentracionog logora Majdanek u Poljskoj svedočili su o njenim zverstvima – između ostalog kako je bičevala žene do smrti, hvatala decu za kosu i vitlala njima po vazduhu do kamiona koji su ih prevozili u gasne komore i vojničkim čizmama gazila starije žene dok ih bukvalno ne satre svojim vojničkim čizmama. Zvali su je Gaziteljka.

Hermina Braunštajner rođena je u Beču 1919. Otac joj je bio mesar, a porodica stroga katolička. Nacizam je prihvatila kad se zaposlila u vazduhoplovstvu, a sama se prijavila za rad u koncentracionom logoru 1939. i to da zbog veće plate.

Iz Ravensbruka je prebačena u Majdanek 1942, gde je dve godine sejala teror. Zatim je pobegla u Beč i uhapšena je 1946. Suđenje je bilo sumrak pravde i prava: za niz ubistava i čedomorstava osuđena je na samo tri godine robije, koje nije ni odležala jer je oslobođena zbog dobrog vladanja.

Radila je po restoranima i hotelima, a u jednom od njih upoznala je Amerikanca, građevinskog radnika. Iskoristila je priliku, udala se za njega i preselila se u Ameriku, gde niko nije znao ko je ona. Muž ponajmanje.

Lovac na naciste Simon Vizental pisao je u knjizi “Pravda, a ne osveta” kako su mu prišle tri žrtve iz Majdaneka, koje su mu pričale o surovoj Gaziteljki iz logora. Jedan od njegovih pomoćnika uspeo je da joj uđe u trag.

U junu 1964. draga gospođa Rajan priznala je da je ona Hermina Braunštajnter iz Majdaneka, ali je protestovala da je već odležala svoje u Austriji. Muž je bio šokiran kad je saznao s kim se oženio.

“Ovo je kraj svega za mene”, mrmljala je Gaziteljka sebi u bradu. Američko državljanstvo joj je oduzeto jer je lagala da nije kažnjavana. Kažu da ni u američkom ni kasnije u nemačkom zatvoru ni reč nije progovorila s drugim robijašicama. I opet se izvukla: 1996. je oslobođena iz zdravstvenih razloga. Umrla je tri godine kasnije u lepoj starosti – imala je 79 godina.

Pogledajte video:


(Express.hr)

Check Also

Izgleda nemoguće, ali on je posle ove nesreće opušteno izašao iz kola da vidi kolika je šteta (VIDEO)

Naravno odmah iza njega je bila policija, kojoj se nije svidelo to što su morali …