Home / ZANIMLJIVOSTI / SUROVA TAJNA DUGA 20 GODINA: Živela je kao mirna domaćica, a onda su agenti došli po nju, muž je bio šokiran sa kim se oženio (VIDEO)

SUROVA TAJNA DUGA 20 GODINA: Živela je kao mirna domaćica, a onda su agenti došli po nju, muž je bio šokiran sa kim se oženio (VIDEO)

hermina-braunstajner
Hermina Braunštajner Rajan bila je zadovoljna domaćica u Kvinsu 1964. kad joj je Njujork tajms skinuo masku i razotkrio monstruoznu nacistkinju koja je decu u konc-logoru hvatala za kose i vitlala ih u gasne komore!

U vreme kad je otkrivena, “gospođa Rajan” je živela kao supruga električara u Maspetu, delu Kvinsa, gde su je svi znali po čistunstvu, prijateljskom ponašanju i finim kolačićima. Kad su je deportovali 1972, komšije od šoka nisu mogli da veruju da je ta simpatična ženica ogavni ubica.

Preživeli iz koncentracionog logora Majdanek u Poljskoj svedočili su o njenim zverstvima – između ostalog kako je bičevala žene do smrti, hvatala decu za kosu i vitlala njima po vazduhu do kamiona koji su ih prevozili u gasne komore i vojničkim čizmama gazila starije žene dok ih bukvalno ne satre svojim vojničkim čizmama. Zvali su je Gaziteljka.

Hermina Braunštajner rođena je u Beču 1919. Otac joj je bio mesar, a porodica stroga katolička. Nacizam je prihvatila kad se zaposlila u vazduhoplovstvu, a sama se prijavila za rad u koncentracionom logoru 1939. i to da zbog veće plate.

Iz Ravensbruka je prebačena u Majdanek 1942, gde je dve godine sejala teror. Zatim je pobegla u Beč i uhapšena je 1946. Suđenje je bilo sumrak pravde i prava: za niz ubistava i čedomorstava osuđena je na samo tri godine robije, koje nije ni odležala jer je oslobođena zbog dobrog vladanja.

Radila je po restoranima i hotelima, a u jednom od njih upoznala je Amerikanca, građevinskog radnika. Iskoristila je priliku, udala se za njega i preselila se u Ameriku, gde niko nije znao ko je ona. Muž ponajmanje.

Lovac na naciste Simon Vizental pisao je u knjizi “Pravda, a ne osveta” kako su mu prišle tri žrtve iz Majdaneka, koje su mu pričale o surovoj Gaziteljki iz logora. Jedan od njegovih pomoćnika uspeo je da joj uđe u trag.

U junu 1964. draga gospođa Rajan priznala je da je ona Hermina Braunštajnter iz Majdaneka, ali je protestovala da je već odležala svoje u Austriji. Muž je bio šokiran kad je saznao s kim se oženio.

“Ovo je kraj svega za mene”, mrmljala je Gaziteljka sebi u bradu. Američko državljanstvo joj je oduzeto jer je lagala da nije kažnjavana. Kažu da ni u američkom ni kasnije u nemačkom zatvoru ni reč nije progovorila s drugim robijašicama. I opet se izvukla: 1996. je oslobođena iz zdravstvenih razloga. Umrla je tri godine kasnije u lepoj starosti – imala je 79 godina.

Pogledajte video:


(Express.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …