Home / ZANIMLJIVOSTI / TEKST KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA: Pogledajte šta je Divac rekao o Đokoviću upoređujući ga sa legendarnim Džordanom- „U mojim očima, on je..“

TEKST KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA: Pogledajte šta je Divac rekao o Đokoviću upoređujući ga sa legendarnim Džordanom- „U mojim očima, on je..“

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i košarkaška legenda Vlade Divac, osetio je potrebu da se obrati svetu i objasni zašto je Novak Đoković najbolji sportista planete.

500

Pismo je objavljeno u „Sport ilustrejtedu“.

„Novaka Đokovića sam upoznao pre deset godina na turniru iz serije 1.000 u Madridu. U tom trenutku on je bio tinejdžer, tek što je započeo profesionalnu karijeru, a ja sam se povukao u penziju i posle 16 godina provedenih u NBA ligi preselio sam se sa porodicom u Madrid. Gledao sam ga na nekoliko mečeva – osim košarke i fudbala, tenis je moj omiljeni sport – i ovo nije bio prvi put da sam čuo za klinca iz Beograda.

Dosta sam stariji od Novaka – skoro 20 godina – ali dok sam igrao košarku u Americi, čuo sam da postoji vrlo talentovani dečak koji igra tenis i tako sam počeo da pratim njegove rezultate. Kada je napunio skoro 18 godina, konačno sam ga upoznao u Madridu, i od tada smo dobri prijatelji. Naši prenatrpani rasporedi nisu nas sprečili da provedemo neko vreme zajedno. Zaista sam bio upućen u njegovu karijeru, pogotovo što sam kasnije došao na čelo Olimpijskog komiteta Srbije. On je do sada imao dva učešća na Olimpijskim igrama i nadam se da će za Srbiju osvojiti zlatnu medalju u Riju 2016.

Tokom dugog niza godina bilo je teško za Srbe da pronađu nešto čime će se ponositi. Novak je to uradio za nas. Uradio je puno za svoju zemlju i za svoj narod. On razume šta znači biti uzor, ne samo deci u Srbiji, već i najmlađima širom sveta. Nije imao podršku sistema – počeo je kao dečak koji je imao samo svoju porodicu iza sebe kao podršku. Sada kada pogledate sve rezultate koje je ostvario, vidite volju i etiku koje su mu bile potrebne da uradi sve što jeste.

U NBA karijeri imao sam šansu da igram protiv Majkla Džordana. A Novak me podseća na Džordana. Obojica imaju sposobnost da zadrže fokus i urade pravu stvar. Taj pogled koji imaju u očima – Novak je jedini uz Majkla kojem u očima možeš da vidiš da će se desiti nešto nestvarno. I to je ono što je neverovatno kako u Majklovoj tako i u Novakovoj karijeri. U mojim očima on je najbolji sportista sveta. Osim njegovih aktivnosti na terenu, postoji puno stvari kojima se on bavi izvan njega, a da ljudi za to ne znaju. Njegova Fondacija se bavi poboljšanjem ranog obrazovanja kod dece u Srbiji, a bavi se i humanitarnim radom i tako pomaže ljudima širom sveta. Postao je muž i otac, i to je još jedna stvar za koju sam siguran da radi dobro.

vlade-divac

On je kompletna osoba. Tokom detinjstva imao je ciljeve koje je želeo da ostvari. Išao je korak po korak ka ciljevima koje je postavio. I siguran sam da nije gotovo. On će nastaviti da ostvaruje ciljeve. I način na koji on sebe predstavlja u javnosti. Kao sportisti, mi nemamo priliku da biramo da li ćemo biti uzori ili ne. Mi jesmo uzori. Deci, drugim sportistima, svima. A on radi sve. Kada igra na Rolan Garosu, priča francuski. Kada ode u Rim, priča italijanski. Kada je u Kini, priča kineski. Gde god da ode govori službenim jezikom zemlje u kojoj se nalazi. Svakoga dana me sve više oduševljava.

On nam stalno govori da uči svaki dan. Mnogo je momaka koji su srećni sa onim što su ostvarili. Osećaju se ušuškano. Ali Novak je tip momka koji uvek pokušava da bude korak ispred, i to je ono što ga čini pravim sportistom. Sjajno je što imamo takvu osobu koja predstavlja svoj narod i svoju zemlju. Svi smo mnogo ponosni na njega. U mojim očima, on je broj jedan.“

Pogledajte video:

(Kurir)

Check Also

ČUDO SVETE PETKE: ALBANCI HTELI DA GA UBIJU, JER NIJE HTEO DA IM PRODA IMANjE, A ONDA JE…

1986.godine u manastiru Sv. Petke u Stublu kod Kraljeva zapisano je sledeće svedočanstvo: Dragiša Gojkvić, …