Home / ZANIMLJIVOSTI / TURISTI UŠLI U KRATER A ONDA JE VULKAN ERUPTIRAO (VIDEO)

TURISTI UŠLI U KRATER A ONDA JE VULKAN ERUPTIRAO (VIDEO)

Prema najnovijim podacima, veb- kamera otkrila da je najmanje deset turista bilo u krateru vulkana na Vajt ajlendu na Novom Zelandu u trenutku pre erupcije.

Do sada su zvaničnici saopštili da je u erupciji vulkana stradala najmanje pet osoba, dok je 20 njih povređeno. Međutim, o konačnom bilansu ne može se još govoriti jer je ustanovljeno da je u trenutku erupcije na ostrvu bilo oko 50 turista i da se veliki broj njih vodi kao nestao.

Prema najnovijim informacijama koje je preneo Rojters, na snimku jedne veb- kamere otkriveno je da grupa turista, njih desetak, ušla u krater vulkana svega nekoliko trenutaka pre nego što je on eruptirao.

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povredjeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, broj nestalih je dvocifren.

“Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag”, rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tle ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada “suviše opasno” da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povredjeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

“Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute”, rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procenila je ovu erupciju kao umerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti, avanturistički turisti vole da ga obilaze.

To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije poslednih 50 godina a najskorija je bila 2016.

Pogledajte video:

(B92,Beta)

Check Also

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! KADA JE HTEO DA ODRŽI GOVOR DOGODILO SE NEŠTO NEČUVENO!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli …