Home / ZANIMLJIVOSTI / (VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE! Gigantska rupa u Sibiru se ŠIRI, niko ne zna zašto!

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE! Gigantska rupa u Sibiru se ŠIRI, niko ne zna zašto!

Sibir- krater

Duboki krater Batagaika uplašio je stanovnike, ali naučnici tu nalaze odgovore na brojna pitanja o klimatskim promenama.

Usred tajge na severu Sibira nalazi se gigantski krater, kome su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime „Kapija podzemlja“. Ono što lokalne stanovnike posebno uznemiruje je činjenica da se rupa stalno povećavala u poslednjih pedeset godina.

Duboki krater Batagaika nastao je kao posledica globalnog zagrevanja, koje je dovelo da zagrevanja sibirskog područja večnog snega i leda.

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok gotovo 120 metara – i nastavlja da se širi i raste. Uzrok nastanka kratera bila je seča šuma, usled koje je zemlja izgubila zaštitu. Iako je reč o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u seni drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zracima i višim temperaturama, i počelo da se otapa.

Krater se neprestano povećava, ali neki naučnici, poput Džulijana Murtona u tome vide i dobre strane. Slojevi zemlje na tom delu omogućavaju im da saznaju više o klimi u poslednjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog naučnog otkrića: pre 125.000 godina prosečna temperatura je bila viša nego danas.

Pogledajte video:(express.hr)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …