Home / ZANIMLJIVOSTI / ZABORAVLjENI SVADBENI OBIČAJI: Evo šta sve treba ispoštovati da bi brak bio dug i srećan

ZABORAVLjENI SVADBENI OBIČAJI: Evo šta sve treba ispoštovati da bi brak bio dug i srećan

brak

 Neki svadbeni običaji su se zadržali i do danas, a dosta je i otišlo u zaborav.

Neki od običaja koji su se održali po selima i delovima Srbije; jeste gađanje jabuke i momačko veče, ali neke kao što je nošenje belog luka u nedrima mlade dok se priprema za venčanje, ili gledanje mladoženje kroz verenički prsten kada dodju svatovi po nju sigurno niste!

Svadbeni običaji za koje niste čuli i za koje jeste i njihovo objašnjenje!

Buklija

U svatove se pozivalo nedelju dana pre svadbe, buklijom vina ili rakije, čuturom.

Kuma je pozivao direktno mladoženjin otac i davao mu da pije iz buklije. Kum bi potom blagoslovio mladence i okitio bukliju cvećem, peškirima i parama. Kum i mladoženjin otac bi potom polomili pogaču i uzeli svoju polovinu i potom seli da se dogovore oko detalja.

Momačko i devojačko veče

Svrha ove večeri jeste oproštaj od slobodnog načina života i momka i devojke. Nekada su devojke tokom te večeri plele vence i njime kitile kapiju. Kum i kuma tokom ove večeri vode računa da svi budu veseli i da nikom ne budu prazne čaše.

Mit oko bisera

Mlada ne bi trebala da za venčanje bude okićena biserima, jel oni simbolizuju suze. Smatra se da ako ih mlada nosi da će tokom braka proliti dosta suza.

Gađanje jabuke iz puške

Običaj je takav da kada mladoženja dodje po mladu, njemi postave jabuku na najviše drvo koje imaju u dvorištu i mladoženja mora da pogodi tu jabuku u suprotnom ne može da odvede mladu

Gledanje kroz prsten

Običaj razmene prstenov sttar je oko 3.000 hiljada godina, praktikovali su ga još i egipćani koji su ga takođe stavljali na domali prst jer tuda prolazi vena koja je direktno povazana sa srcem.

Na dan venčanja kada mladoženja dodje po mladu ona treba da ga pogleda kroz verenički prsten. Na taj način on će nju voleti do kraja života.

Ne okrećati se

Kada mladoženja preuzme mladu i oni krenu na venčanje, mladu njeni dozivaju da se okrene dok s druge strane njegovi se trude da se ona ne okrene, jer ako se okrene deca će da liče na njene

Merenje na kantar

Na dan venčanja mladoženjina majka meri njegovo odelo na kantar i na taj način niko ga ne može ureći

Staro,novo, nešto plavo i pozajmljeno

Mlada na dan venčanja mora da obuče nešto staro od nekog ko je u dugom i srećnom braku, i nešto novo što će da je odvede u novi i drugi život. Takođe treba i nešto pozajmljeno jel to simbolizuje pruženu sreću i nešto plavo jel plavo simbolizuje čistoću i skromnost!

(lepaisrećna/opanak

 

Check Also

SRĐAN ĐOKOVIĆ BIO NA IVICI SMRTI: „UMRO BIH DA NIJE BILO NJEGA!“

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta – Novaka Đokovića, otkrio je u jednom intervju kako mu …