Home / ZANIMLJIVOSTI / ZARADA OD „ZMAJEVOG DRVETA“ Za tri meseca stabla u semberskom selu narasla i do šest metara

ZARADA OD „ZMAJEVOG DRVETA“ Za tri meseca stabla u semberskom selu narasla i do šest metara

suma-drvo

U Semberiji u poslednjih nekoliko godina sve je popularnija sadnja drveta paulovnija ili tzv. “Zmaj drveta”. Ovo drvo raste i do 10 metara visine, poreklom je iz Kine, a u BiH bi moglo da se koristo za ogrev, ali i što je još važnije – za drvnu industriju.

Novka Rašteter iz semberskog sela Brodac čula je za ovo drvo, sadnice je nabavila putem interneta i ubrzo postla jedna od retkih uzgajivača ovog drveta u BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

– Kad sam ih posadila bile su čepirane. Krenule su biljke iz korena i za tri i po meseca je naraslo ovakvo stablo, od 4,5 do 6 metara. Imaju ogromne velike listove koji se moraju čupati. Ima posla, mora se svakodnevno zalevati inače ne može da se postigne taj rezultat – priča Novka.

Oko stabla Paulovnije potrebno je okopavati zemlju u krugu oko jedan metar kako ne bi zarasla u travu. Jednom sedmično skidaju se zaperci koji inače brzo rastu i uzimaju snagu drvetu. Godišnje paulovnija raste šest metara, a kada se poseče iz dela koji je ostao u zemlji direktno raste novo stablo.

– Najinteresantnije od svega toga je što svake tri godine imam novi ciklus, ne moram ništa da sadim i ulažem. Sve listove upotrebim za koze, a između redova paulovnije mogu posaditi i voće – dodaje Novka.

Iedna od ključnih mogućnosti iskorištenja ove biljke u BiH bila bi u drvnoj industriji. Novka kaže da je pronašla podatke da jedan kubik drveta paulonije košta 1.100 dolara, ali da bi ona bila zadovoljna kada bi ga prodala i za 500 KM.

Najpre je potrebno da se više uzgajivča poveže kako bi zajedno mogli da nastupe na tržištu.

– Prve dve godine su najteže. Kad se koren formira onda to sve ide samo od sebe. Znači dve godine imam posla, intenzivno radim, a idućih 28 godina ne moram da kupujem drva – kaže Novka koja je u zimu pokušala da naloži drvo paulovnije.

Kaže da je dobila više više energije nego kada loži obična drva.

Paulovnija je gorela duže, a iza sebe gotovo da nije ostavljala pepeo.

Ističe da je paulovnija preživela proteklu zimu u Semberiji kada su temperature padale ispod minus 20 stepeni celzijusovih, a drvo je izdržljivo i kada je reč o sušama. Novka ima oko 450 sadnica paulovnije u Brodcu, dok na jesen planira da zasadi Kinesko drvo i u rodnoj Zenici.

(Radio Slobodna Evropa)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …