Home / ZANIMLJIVOSTI / ZEMLjA U KOJOJ TEKU MED I MLEKO: Kondukter zarađuje prosečnu godišnju platu u Srbiji a ostali…

ZEMLjA U KOJOJ TEKU MED I MLEKO: Kondukter zarađuje prosečnu godišnju platu u Srbiji a ostali…

svajcarska

Novac u Švajcarskoj zarađuju svi koji hoće da rade i koji su ikakvi radnici. Novca imaju daleko više nego bilo gde u svetu što im omogućuje manjak frustracija sitnicama koje nam ovde svima zagorčavaju život

Tamo niko ne razmišlja o struji, hrani, Siriji, Trampu, Obami, izborima, autobusima s botovima, gradovima izlepljenim plakatima, gasu, šnicli, snegu na putevima, Hagu…

U Srbiji imamo skuplje osnovne namernice nego što su u Švajcarskoj ili u Nemačkoj. Litar ulja u Nemačkoj staje 85 centi, dok je kod nas jedan Evro.

Kako onda preživljavaju ljudi koji rade kod “čestitih investitora” za 176 evra? Informacije o standardu možemo da dobijemo pogledom na novčanik ili frižider, ali ne i u domaćim medijima u kojima političari sirotinjsku Srbiju predstavljaju kao nekakve „evropske lidere“.

Švajcarski kanton Cirih objavio je vodič za plate iz kojeg se može videti kolika je zarada u pojedinim profesijama u toj zemlji. Portal Swissinfo.ch objavio je koliko u proseku zarađuju neke profesije, uz napomenu da plate jesu visoke, ali i da su visoki i troškovi života.

Frizer – 2.601 CHF
Cvećar – 3.800 CHF
Grafički dizajner – 3.800 CHF

Stolar – 4.018 CHF
Radnik u pošti – 4.031 CHF
Pekar – 4.051 CHF

Automehaničar – 4.450 CHF
Kondukter u vozu – 4.558 CHF
Softver developer – 4.608 CHF

Vozač autobusa – 4.858 CHF
Novinar – 5.551 CHF
Socijalni radnik – 6.246 CHF

Učitelj – 7.398 CHF
Oficir u vojsci – 8.142 CHF

Javni tužilac – 10.400 CHF
Glavni lekar u bolnici u Cirihu – 12.824 CHF

A, u Švajcarskoj se praktikuje isplata trinaeste plate. Plate se ugovaraju u bruto iznosu, a neto iznos je obično 13 do 20 odsto manji. Cena grejanja je dva puta niža nego u Beogradu, dok grejna sezona traje prema potrebi u svim mesecima izuzev avgusta.

Inače, švajcarska trinaesta plata u proseku iznosi koliko čitava godišnja zarada u Srbiji. Interesantno je i to što u toj alpskoj zemlji nema prosjaka, dok je stopa nezaposlenih na nivou statističke greške.

(intervju.rs)

 

Check Also

NEDELJNI HOROSKOP ZA PERIOD OD 3.8. DO 9.8.2020. GODINE

OVAN Hrana Potreba za kaloričnijom hranom I hedonizmom naglašena je sada kod vas, ali biste …