Home / ZDRAVLJE / 30 godina se u njegovom telu krila opasna bolest za koju su svi mislili da je rak – a prava istina je šokirala lekare

30 godina se u njegovom telu krila opasna bolest za koju su svi mislili da je rak – a prava istina je šokirala lekare

Kada je pacijent star 70 godina došao na pregled zbog simptoma koji su ukazivali na rak, lekari su otkrili da je u pitanju nešto uvrnuto – gljivična infekcija koja se krila u njegovom telu 30 godina pre nego se pokazala.

Ispostavilo se da je bolest koju on ima zapravo histoblazmoza, bolest koju izaziva udisanje spora gljiva koje se zovu Histoplasma capsulatum.

On se javio u bolnicu zbog psihičkih promena koje je primetio kod sebe. On je lekarima rekao da se danima oseća čudno i zbunjeno. CT skener i magnetna rezonanca pokazali su leziju na njegovom mozgu, a lekari su se uplašili najgoreg – metastaza tumora

Kasnije su na magnetnoj rezonanci našli i promene na njegovim adrenalinskim žlezdama. Nisu ni posumnjali na histoplazmozis jer se ona kada se udahne pokaže na plućima. Ova bolest, poznata i kao “pećinska bolest”, nije bila karakteristična za mesto gde je on živeo. Ne zarazi se svako ko udahne ove spore ovom bolešću. Ona pogađa 3,4 pacijenata na 100.000 u populaciji starijoj od 65 godina.

Najvećem riziku izloženi su ljudi kojima je već oslabljen imunitet. Kada su lekari uradili biopsiju izraslina koje su pronašli na adrenalinskim žlezdama pronašli su u njima granulome koji su sadržali histoplazmozu.

Ispostavilo se da je pacijent imao transplataciju srca davne 1986. godine i da je tada pio lekove za kontrolu imuniteta kako njegova krv ne bi dovela do odbacivanja presađenog organa, piše Science alert. Ali, kako su spore uopšte došle u njegov organizam niko nije mogao da objasni, a pogotovo zato što se simptomi pojavljuju 3 do 17 dana nakon udisanja spora.

Jedini put kada je pacijent bio blizu oblasti koja je poznata po ovim sporama je poseta Severnoj Karolini od pre 30 godina. Imao je malih komplikacija nakon biopsije lezije na mozgu, a one su otkrivene i na jetri. Pušten je kući na kućno lečenje i deobio je lekove protiv gljivica.

Kako su lekari upisali u njegov karton, ovo je jedinstvena situacija jer pacijent nikada ranije nije pokazao simptome i nosio je bolest u sebi više od tri decenije.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …