Home / ZDRAVLJE / 8 stvari koje stvaraju rak i proste promene koje bi mogle da prepolove broj smrti od ove opasne bolesti

8 stvari koje stvaraju rak i proste promene koje bi mogle da prepolove broj smrti od ove opasne bolesti

Eksperti kažu da postoji osam faktora odgovornih za skoro 40 procenta smrti od kancera, a koje se mogu izbeći ukoliko promenimo neke svakodnevne navike.

Ne iznenađuje što su se na samom vrhu liste našli pušenje, alkohol i nezdrava ishrana.

Samo pušenje je odgovorno za jednu od pet smrti povezanih sa kancerom širom sveta

Nezdrava ishrana i gojaznost je drugi razlog jer se 10 procenta smrtnih ishoda u slučaju kancera dešava upravo zbog loše ishrane.

Fizička neaktivnost je uzrok 0,8 procenta smrtnih slučajeva sa poremećajem hormona od 0,4 posto.

Ovo su svih osam faktora: pušenje 20,3 procenta, gojaznost, loša ishrana i infekcije sa po 5 procenta, UV radijacija 3,2 procenta, alkohol 2,4 procenta, fizička neaktivnost 0,8 procenta i hormoni sa 0,4 procenta.

Australijski istraživači smatraju da jedan uzrok nikada ne ide sam već da oni uvek idu u paru.

Dok je u većini slučajeva kancer neizbežan, ova studija dokazuje ono što smo znali već godinama, a to je da kancer nije samo posledica genetike i loše sreće.

Postoji mnogo toga što ljudi mogu da urade kako bi sprečili ovu bolest jer i male promene mogu da spasu veliki broj života koje izgubimo svake godine, rekoa je doktor David Viterman.

Prestanak pušenja, zdravija ishrana i manje alkohola bi sprečilo bolest koja odnese 8,2 miliona života godišnje. Nova istraživanja sa početka godine pokazala su da je za mnoge slučajeve ove bolesti kriva DNK. Nezdrav način života mnogo utiče na to kakvog ćete zdravlja biti.

Ukoliko je za bolest kriva DNK, onda je malo verovatno da će zdrav način života moći da vam pomogne da izbegnete ovo obljenje, ali šansa uvek postoji.

Check Also

UPOZORENjE DR NESTOROVIĆA ŽENAMA- ZBOG OVOGA DOBIJATE RAK DOJKE!

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović napisao je novi tekst za svoj blog u kojem naglašava …