Home / ZDRAVLJE / AKO OSETITE OVAKVE BOLOVE – Brzo se javite lekaru!

AKO OSETITE OVAKVE BOLOVE – Brzo se javite lekaru!

Bol nas upozorava da nešto nije u redu. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. Međutim, ako se bol javi iznenada, traje duže nego obično ili se čini drugačijim nego inače, postaje razlog za posetu lekaru.

500

Bol u grudima

Kad bi ljudi bolje razumeli suptilne znakove koje odašilje naše srce, mogli bi izbeći niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osećaju raznolikije simptome srčanog udara nego muškarci. Postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koji ne prestaje, gubitak daha i bilo kakav bol u gornjem delu tela koji se pre nije javljao i ne postoji logično objašnjenje za njegovu pojavu.

Vrlo snažna glavobolja

Verovatno se javlja migrena. Međutim, ako nije propraćena drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može uputiti na aneurizmu. Ovo nenormalno proširenje bilo koje vene, najčešće aorte, u mozgu može da procuri ili pukne, što brzo postaje opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Bolno ‘kucanje’ u zubu

Verovatno je došlo do oštećenja zubnog živca. Ako niste na vreme popravili oštećenu zubnu gleđ, bakterije su se namnožile i došlo je do kvarenja. Ako zbog straha odlažete odlazak zubaru, imajte na umu da ne trune samo zub. Bakterije iz zuba šire se krvotokom i oštećuju srce i pluća.

Oštar bol sa strane

Čini vam se kao da vas nešto ozbiljno ‘boli’ s desne strane stomaka, muka vam je i imate temperaturu, možda je došlo do upale slepog creva. Kod žena se može raditi i o cisti na jajnicima. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, ali ako puknu, uzrokuju snažan bol. U oba slučaja čeka vas hitan hirurški zahvat.

Nelagodnost u stomaku

U poslednjih mesec dana osećate se neuobičajeno naduto. Osim toga, nemate ni apetita. Ako je reč o novim simptomima, u najgorem slučaju imate rak jajnika. Među ranim simptomima raka jajnika, američko udurženje ginekologa je uvrstilo nadutost, bol u području zadnjeg dela stomaka i probleme sa apetitom. Ukoliko osećate ove simptome gotovo svakodnevno duže od dve ili tri nedelje, ugovorite pregled kod ginekologa i obavestite lekara o uočenim simptomima.

Bol u leđima i trnucima u prstima

Ako ste nedavno kopali u dvorištu ili nosili nameštaj, možete okriviti ove aktivnosti. Međutim, ako bol ne prestaje, možda bi trebalo da posetite fizijatra. Ako ne popravite štetu, moglo bi nastati trajno oštećenje nerva.

Bol u nozi i oticanje

Zglob vam je posebno osetljiv na određenom mestu, vidljivo natečen, crven i topliji od ostatka tela. Možda imate duboku vensku trombozu, odnosno krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavati da rešite bol dužim hodanjem. Ako se ugrušak oslobodi, otplovicu kroz vene i može završiti u plućima i zaustaviti dotok kiseonika. Odmah posetite lekara. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazaće da li je reč o DVT-u. Bolujete li od ovog stanja, dobićete terapiju kako biste rastopili ugrušak.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …