Home / ZDRAVLJE / Ako vas muče smrznuta stopala, isprobajte ove savete..

Ako vas muče smrznuta stopala, isprobajte ove savete..

Mnogi ljudi, koje inače muči cirkulacija, s posebnom jezom dočekaju dane kad se temperatura spušta ispod nule, jer tad su im stopala kao dve sante leda. Bez obzira na ekstra čarape, ništa ne pomože, zar ne? Ali možda tek niste isprobali sve mogućnosti …

stopala- sake- prsti

Hladnoća u stopalima nije jedina naznaka loše cirkulacije, na nju upućuju i druge promene na telu poput grčeva u listovima i prstima nakon hodanja, bolnih kolena i gležnjeva, te ljubičaste površine kože.

Naime poremećena cirkulacija prouzrokuje poremećaj rada znojnih žlezda, zbog čega nastaju infekcije i povrede na koži posebno za vreme hladnoća. Najbolji ubrzivači cirkulacije su konkretne promene u ishrani, te kupke s biljkama, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

1. Obuća za vreme hladnoće mora biti nepropusna i suva, ali pre svega komotna kako bi bio omogućena normalna cirkulacija. Najvažnije je izbegavati sintetičke materijale čarapa koji potiču znojenje stopala, a potom i njihovo hlađenje zbog vlažnog okruženja.

2. Da bi krv mogla normalno cirkuliše, neophodno je piti preporučenu količinu vode. Ukoliko telo žeđa, cirkulacija naime postaje otežana.

Normalna cirkulacija podrazumeva ispijanje oko litre i po vode dnevno, tačnije 30 mililitara vode na kilogram telesne težine. Češće treba uzimati tople napitke, ali izbegavati one sa kofeinom, jer utiču na skupljaj krvnih sudova.

3. Namirnice uveliko mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, beli luk, maslinovo ulje i crno vino, voće bogato vitaminom C, svi oni poboljšavaju dotok krvi u kapilare. Saveznici ‘guranja’ krvi kroz žile su i orašasti plodovi, cimet, đumbir, semenke bundeve koje sadrže vitamin E, B3 i nijacin.

4. Dve kupke, topla i hladna, najbolji su način za podignuti cirkulaciju i to na način naizmeničnog potapanja stopala u jednu pa zatim u drugu. Ova metoda blagotvorno deluje na cirkulaciju i pospešuje neometano kretanje krvi kroz krvne sudove.

5. Kupke sa šamponima najbolje je izbegavati i koristiti samo ciljane kućne preparate, au jednom takvom caruje kopriva. U pet litara vode potrebno je potopiti šoljicu korena koprive i dve šoljice lista koprive, te ostaviti preko noći.

Tečnost je potom potrebno prokuvati, procediti i koristiti kao kupku, najbolji učinak će pokazati u periodu od pola sata u kojemu je potrebno potapati stopala.
Napitak koji će nadomestiti nedostatak tečnosti u telu te ciljano ubrzati protok krvi kroz organizam je čaj od divljeg kestena.

U mužaru je potrebno usitniti 10 grama jezgra divljeg kestena te sadržaj preliti litrom vode. Zagrejati na slaboj vatri, a kad provri kuvati pet minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

6. masaža stopala vrlo je teško primeniti tokom radnih sati na primer u kancelariji, no tada je najbolje posegnuti za brzim rešenjem. U bocu od pola litre nalijte vruću vodu, ali ne do samog vrha, začepite otvor. Ostanite u čarapama i stopalima prelazite čitavom površinom preko boce, odnosno gurajte bocu stopalima.

 

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …